Op de proef; Sterrenrestaurant Eden in Valkenswaard

Rondjes rondom Eindhoven doen we ook, graag zelfs! Lekker op verkenning en niet altijd in het drukke stadsgedruis. Nieuwe ervaringen opdoen en als het dan goed is doorl*llen. Hieronder een gevalletje doorklep waardig en vooral proefwaardig! Ga naar Valkenswaard, ga naar Restaurant Eden. Die ster snappen wij! Nu jij nog.


Voorafgaand een kleine note; we doen in dit artikel een vergelijking die de tongetjes zullen doen reppen. We wakkeren met deze vergelijking waarschijnlijk heel wat aan. With all do respect peepz, vergeet dat niet. 

een ster dus stijf...

Fabel! Dikke vette nonsens. Niet stijf, juist allemaal een tikkeltje anders. Eigenwijs, bij de tijd en heel vaak stout als je de klassiekers moet geloven. Hier geen oude rotten, maar kipfitte, frisse, jonge hoentjes die bewijzen dat een 'guppen' team bizar veel aan kan. Chefkok Herman Cooijmans is 33, zijn telgen aanzienlijk jonger. Herman deed ervaringen op bij chefs zoals Gerard Wollerich, Dick Middelweerd, Koos van Noort en vele meer. Een stouterd met ambities die naar de sterren rijken, et voilà!  33 jaar oud en ster op zak. En of zijn restaurant dat waard is?

Wij bezochten Restaurant Eden in Valkenswaard en dit is onze bevinding:


Recalcitrant fancy style! 

Stout! Dat is het eerste wat we voelen en ervaren. We herkennen de Kingkong vibes direct in het interieur. Niet alledaags, verrassende ruige elementen en toch een hele aangename rust.

Ruig en rust, kan dat? In Valkenswaard klaarblijkelijk wel. Ruig, recalcitrant én rust, dan zeg je nogal wat, hè. Is positief!

Na de amuses en voorgerechten vroegen we ons af Who is this guy?!  Is dit de Anthony Bourdain van het zuiden? Is dit de keuken waar je een toefje of troefje Anthony zou kunnen ervaren? Iemand dé Anthony Bourdain noemen is natuurlijk ‘pretty not done’. Haal pretty maar weg. Dat doe je gewoon ECHT niet! Eden heeft ons geïnspireerd en we weten nu, dat af en toe een beetje recalcitrant helemaal niet verkeerd is ;-)

Ken je Anthony Bourdain niet? Shame on you! Een van werelds bekendste chefs die op 61-jarige leeftijd overleed. 

Food inspiration Magazine over Bourdain: 

Hij gaf een stem aan hen die voorheen geen stem hadden. Aan de mensen achter de schermen en buiten de spotlights die dag in dag uit hun handen vuil maken om een voor de rest van de wereld vanzelfsprekende restaurantervaring mogelijk te maken. Hij brak een lans voor hard werken, voor eerlijkheid en openheid. Voor de ongepolijste waarheid, inclusief de rafelrandjes van onze sector

Enfin hop naar Eden...

Heel de wereld mist hem! Heel de wereld (vooral foodbusiness en dus ook horeca lovers) vonden Anthony (vooral na zijn dood) de held van weerstand, opstand, anders, kwaad, wispelturig en vurig.

Heel de wereld vond hem (Anthony Bourdain) ten tijden van collega's zijn een asshole, en dikke shitbende van ellende, maar god oh god hij had talent en creëerde ontzettend veel aandacht voor verrassende 'dingen'. Men vond hem ook een 'Rascal' (belhamel) die godvergeten goede smaken samen kon brengen en ouderwetse kooktechnieken combineerde met gloedjenieuwe.

Boos, dát waren best wat mensen op hem. Op Herman niet, maak je niet druk. Anthony begrijpen (en misschien Herman) deden ook vele niet. Feit is Herman is alive-and-kicking. Herman is dé chef van Restaurant Eden en dat is behoorlijk hemels.

Verlekkeren in v'waard...

We willen niet het hele menu, de smaakstylen en surprises verklappen, maar we zullen jullie even globaal meenemen in onze ervaring. Herman doet het. Alles wat niet mag, kan en maatstaf is. Hier vanaf ontvangst heus een leuke cracker ‘enzo’, maar dan wel een cracker met kruiden waarvan je denkt; waaaah is dah? Een cracker die de mouse niet suf maakt, maar alle maggies versterkt.

(De mouse per ongeluk ook met vinger uit het mooie glas gelikt , maar dat terzijde)

Wat dacht je van een amuse met paella en citroen kaviaar? Who does that? Paella! Da wel ja! Of hoender (ogenschijnlijk kippengehaktje) met vadouvan en veel verrassingen? Verrassend en stout! Nog een Amuse uit ander amusement is het opkomende jonge talent Niels Thomassen.

Deze ‘gappie’ is coolio joh.

Niet zo’n stijf ventje, niet zo’n sufferd.

Deze belooft wat voor de toekomst! Hij deed bij ons de deur open, met een lach van jewelste en toch een gepaste subtiliteit. Een echte lach! Ze bestaan nog ;-) Meteen een klik, meteen iets komisch en aangenaams. Niet stijf, tikkeltje stout.

En dan Mick Langenhuijsen , ook ‘nog maar 23’. Grappig dat ook dit ‘gupje- yupje’ met een plakplaatje her en der en coole bril verdomd goed weet waar hij mee bezig is. En nog beter waar hij zijn culinaire reis naar toe wil boeken. Met jou, want hij neemt jou als gast mee. Op reis in V'waard mag dus op je must eat, must visit lijstje.

reizen in en tegen de tijd

Restaurant Eden serveert  een nieuw soort paradijs; niet het oude, maar het nieuwe! Edenstyle. Met Adam en Eva en met Herman, Niels en Mick.

Vraag je Mick om zijn favo wijn; dan freaky-stylen wijnen. Heus geen 'Pinot Noir’ maar een hele mooie uit Armenië! Stout, dat zijn ze. Maar wel stout met een randje heul-veel-verstand. Meer weten? Hier gaan eten.

Vraag je Niels om zijn favo wijn; dan krijg je niet alleen vak, ook jargon. Wijn is een taal die wij niet geweldig spreken, maar proeven kunnen we. En Niels neemt je mee, ook als je geen kennis hebt weet hij je te boeien en binden. Die heeft kennis joh en kan partijtje smooth en sexy vertellen.


Klaar om wat verleidingen te weerstaan? Check even het Insta account van Restaurant Eden.