Is Eindhoven volgens expats de slimste én smakelijkste stad?

Is Eindhoven naast een internationaal werk-walhalla (Brainport) ook bourgondisch en gastvrij voor expats?

Eindhoven werd de afgelopen jaren uitgeroepen tot de slimste ter wereld. Applaus, te gek toch? Beseffen wij Eindhovenaren wel wat de wereld over ons zegt: DE SLIMSTE!


En de slimste dat zijn wij echte Eindhovenaren niet alleen he, doen we namelijk samen met de vele internationals (expats) die onze stad versterken en verslimmen. Zijn we daar wel lief genoeg voor? Zorgen we bijvoorbeeld voor lekker eten?

Eitherway, Eindhoven heeft veel te bieden! 

Volgens Bas Smit heeft Eindhoven zelfs ALLES ;-)
We bieden culturele, sportieve, winkel- en woon aantrekkingskracht voor expats die in Eindhoven willen wonen. Eindhoven is een hub voor heel veel leuks en innovatiefs, maar zijn we ook smakelijk genoeg?

Bieden we genoeg ontmoeting- en ontspanningsopties? Of voldoende toegankelijke keukens? Hebben we voor de expats in Eindhoven coole restaurants die inspelen op hun smaken? Eren we hun afkomst? Serveren we Neerlands trots de pieper in volle glorie of verstoppen we die en eten we dat alleen thuis? Is er bijvoorbeeld een stampenbar waarin we de Hollandse keuken introduceren aan de internationals? Waarom geen Ballenbar? Met allerlei smaken en opmaken van gehaktballen en bitterballen...

Is de shoarmatent het internationaalst wat wij hebben of is er 'heul veul' meer?  

Volgens ons dikke JA! Maar waarom dan zoveel vraag vanuit bedrijven waar expats heen kunnen? Welke restaurants zij hun medewerkers kunnen aan beleven? Waarom krijgen wij bijna wekelijks verzoeken om 'expat' tips te geven? 

Wij schrijven niet in het Engels, stronteigenwijs, want er is veel vraag naar. Zijn we ons van bewust. Ik tetter in mijn hoogstpersoonlijk aangeleerde tone of voice in het Brabants 'hendiger' dan in het Engels. Alles ombouwen kost tijd en geld. Ik blink niet uit in Engels geschrift (kan me redden hoor) en ik krijg de juiste snaar en sneer niet gevonden ;-). Laat mij dus maar gewoon Brabants en bourgondisch kletsen (online en offline) en stuur de expats uit jullie omgeving voor goede Engelse geschreven tips door naar This is Eindhoven. In the meantime hieronder toch lekkere tips voor de expats around you.

Ooit hadden we een bruisend nachtleven; Het Stratumseind. En nu? Wat bieden we onze gasten nu?

We bieden oprecht behoorlijk wat! Van informele cafés tot gastronomische restaurants, zelfs met sterren. We bieden Chinees, Thais, Mexicaans, Italiaans, Spaans en heus ook het Hollandse piepertje, vaak in patatvorm en niet naar oma's originele recept. Gemiste kans volgens ons. Pim's Potatoes in Eindhovens tofste Foodmarket was niet voor niets onze held. Deze lefgozer serveerde enkel en alleen piepers. Gekookt, gepoft, gebrand, ge-weet ik veel wat, allemaal bijzonder. Allemaal oer-Hollands in de basis of met internationale twisten zoals yummie-yummie spices. Kei jammer dat Pim is gestopt. Enfin...

Dutch 'streetfood'

Het is maar hoe je het bekijkt he, eten op straat kopen = streetfood toch? Echt niet alleen die überhippe mooi verpakte instagrammable broodjes die je niet kunt eten zonder te knoeien. Nope. Eten kopen op straat = streetfood en dus hebben wij dutchies ook kei tof STREETFOOD. Namelijk op de dinsdag markt! Lach me niet uit, het is gewoon een hele logische theorie. En voor expats een walhalla van Neerlands eten waarvan zij echt nog nooit gehoord hebben. Een Eindhovens Rondje op de Dinsdagmarkt met je collega's is dus een hele vette tip. Wedden dat ze het te gek vinden.

Tjikkie - Tjakkie - Hallal naar huis! 

Wanneer wij zelf op vakantie zijn geweest is weer thuis zijn geen ramp toch? Stiekem best weer blij met normaal eten in plaats van iedere dag uiteten, toch? Zijn we dan stiekem niet weer content met 'gewoon'? Nou, hoe denk je dat expats zich voelen die iedere keer met diners weer wat geks en engs of onbekends 'moeten' eten? Lijkt mij dat ze ook wel eens hunkeren naar 'thuis' of in ieder geval iets wat daarbij in de buurt komt.  Hier wat coole spots met specifieke keukens.

Geen orgasm maar Foodgasm 
De Indiase gemeenschap behoort inmiddels tot de drie grootste migrantengroepen in de stad. En of daar genoeg aanbod voor is? Volgens de vrienden van Foodgasm niet. Zij doken samen de keuken in om niet alleen te hoeven eten en hun eigen bekende smaken weer eens te proeven. Het aantal gasten werd met de week meer en zo geschiedde. Een eigen restaurant want vraag alom.
Recent opende Foodgasm in alle stilte voorzichtig hun deuren. Nie kwekken en schreeuwen gewoon chill aan open, eerst eens draaien en dan pas rond ouwehoeren. Wat wil? Bomvol! Erg lekker! Sommige kaaskupkes zullen het aan de spicy kant vinden, wij vonden het heerlijk.

Andere goede Indian cuisines? Restaurant Veera, Taj Mahal en Krishna Vila's.

Italian toko's

Spaanse sferen

 • Lucie Cocina: Spaanse boutique bar zonder tapas, met medium dishes to share.
 • El Patio Andaluz: Tipico tapas.

Aziatische hotspots

 • Hot & Hot: Hotpotten in een restaurant.
 • Restaurant Mei Wah: High-end authentieke Kantonese keuken.
 • Sala Thai: online niks over te vinden, verstopt maar oh zo goed.
 • Ikigai: Azian dishes met een stunning view over het PSV veld.
 • Oriëntal Fine Food in de Heuvel Galerij: niets chiques aan, wel heerlijk en bomvol met Aziaten.

Indonesische keukens

 • Restaurant Bali: hartje centrum, hartje Bali.
 • Indonesian Wharung by Spado food (Down Town Gourmet Market)
 • Djawa: kent menig Eindhovenaar niet, is fantastisch!

Specials:

 • Gezana Eritrean Restaurant: Eritrees! Met handjes, zonder bestek.
 • Flavor & Spice: Fusion met een Oosterse twist. Goddelijk!
 • World Kitchen by Shiran: Eindhovens kleinste restaurant met wereldse smaken en thema's.
 • Down Town Gourmet Market: Eindhovens one and only foodmarket met 20+ foodcourts.
 • Valli's Corner: Maleisische smaken in het kleurrijke Woensel-west.
 • Comicha: Marokkaans eten op de Kruisstraat.
 • Hey Days: Turkse smaken, Eindhovense vibes.

Niet per se bekend om de internationale keuken, wel erg leuk om te benoemen.

 • Radio Royal: Echt Eindhovens, industriële ambiance en net een museum.
 • Restaurant Vane: Internationale allure, panorama uitzicht over Eindje.
 • Dinner in Motion: 360 graden restaurant met een sensationele show.
 • Proeflokaal de Gaper: met eetcafe upstairs. Brabantse gezelligheid!
 • Fifth NRE: Jazzy, music en meer.
 • Pastry Club: Pastry designers aan de slag in een oude machinekamer.
 • Philips Fruittuin: duh! Need to know, need to go, toch?
 • Skybar Vane: De meest fancy en high-end rooftop en cocktailbar van Eindhoven.

Wist je dat veel expats alleen-eters zijn? Hier enkele solo-diner tips. Toch een beetje het bruisende stapleven opzoeken met je internationale collega? Klik hier voor een lijst vol tips.

Heb jij tips voor Expats? Let us know, we maken binnenkort weer een hitlist ze.