Tags: Bijzonder eten, Gezond eten , Drinks, Wijnen, Bier, Kaas

Fermentatie

Fermentatie klinkt alles behalve aantrekkelijk, maar geloof me; je smaakpapillen gaan er hard op. Van een sprankelend biertje bij 100WATT tot die Choco Caramba yoghurt bij de Yoghurt Barn; fermentatie proef je overal. Eerst even voor de mensen die dit lesen en denken: 'waar heb jij het in godsnaam over?'. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Nu zijn we misschien weer terug bij af en vind je het nog steeds zo ranzig als wat klinken, maar lees verder en laat je verrassen.

Zonder fermentatie had ons eten en drinken er een heel stuk anders, een saaier, uitgezien. Dit magische proces maakt van één ding iets compleets anders. Hans Klok is er niets bi. Maar wie is überhaupt ooit op het idee gekomen om beschimmeld eten te eten en hoezo vinden wij dit te nassen?

Fermentatie: de koelkast van je voorouders

Over het ontstaan van fermentatie bestaat één consensus: we hebben geen idee waar en wanneer het precies ontstaan is. Ze waren nog niet zo van de Instagram stories in die tijd. De reden waarom ligt waarschijnlijk bij het houdbaar maken van producten.

In de tijd voor koelkasten, vriezers en tupperware was het een behoorlijke uitdaging om het hele jaar van dezelfde oogst te leven. Onze voorouders bezaten gelukkig een ongeëvenaarde kennis van de natuur en ontwikkelde door de millennia menig manier om eten langer vers te houden. Van pekelen tot roken, ze waren zo dom nog niet vroeger.

Geen horeca zonder fermentatie

Oké, de titel van deze blog klinkt misschien behoorlijk overdreven, maar wacht tot je hoort welke voedingsmiddelen allemaal als basis een vorm van fermentatie gebruiken: brood, azijn, yoghurt, bier, koffie, zuurkool, sojasaus, droge worst en het belangrijkste product van allemaal: kaas. Noem nu maar eens een horecazaak die niets van deze lijst gebruikt in hun menu. Als je dat lukt, eet ik mijn zuurdesem starter op.

Punt gemaakt. Wij mogen fermentatie op onze knietjes bedanken voor een wereld die de moeite waard is, want eerlijk is eerlijk: een leven zonder bier, brood en koffie klinkt ondragelijk. Benieuwd naar de minder bekende smaken van fermentatie? Probeer eens de kimchi toast bij Jungle Café. 


En ook nog eens gezond

Naast de houdbaarheid en smaak transformatie van het fermentatieproces zit er nog een voordeel aan: onze buikjes worden helemaal wild van al die micro-organismes. Onze darmflora bloeit er spontaan van op en de voedingsstoffen uit gefermenteerd eten zijn ook nog eens gemakkelijker op te nemen in ons lichaam. Nou, als dat niet het beste verkooppraatje is voor een potje bier, weet ik het ook niet meer.

Dus volgende keer als jij een knaller van een wijn haalt bij Varna Wijnen of je sushi onderdompelt in de beste sojasaus bij Mood kun jij een mooi verhaal ophangen over fermenteren.