Horeca in Eindhoven – gaat het nou goed of slecht?! Kaat vraagt door...
Je hoort het van links, van rechts, op het terras, bij de kapper en op Insta: "De horeca heeft het zwaar!" Maar is dat echt zo? Of zijn het weer van die nattevingerverhalen? Kaat (ja, dat ben ik) dook erin. Voor eindhovensrondje.nl, omdat wij willen weten: wat speelt er écht? Wie houdt het hoofd boven water, wie spartelt, en vooral: wat moet je als gast of ondernemer in Eindhoven anno 2025 écht even weten?

"Gemiddeld geven mensen meer uit in de horeca."
Ja, maar dat komt niet omdat we ineens massaal 3-gangenmenu’s met truffel staan te bestellen.
De prijs is gewoon gestegen.
Personeel is duurder, de groothandel vraagt meer, en zelfs het schoteltje onder je cappuccino is niet meer gratis te produceren. Dus: hogere kosten = hogere prijzen. De horeca heeft die verhoging moeten doorberekenen.
Meer omzet ≠ meer winst.
Een druk terras betekent tegenwoordig niet automatisch een lekker saldo aan het einde van de maand.
Hoeveel geven we dan uit?
- Gemiddelde horecabesteding per jaar per Nederlander boven de 18: €1.427
- Gemiddelde rekening per tafel bij restaurantketens: €115
- Terrasdagje met borrel en hap: al snel €70
- 50-plussers geven trouwens het meest uit (ca. €131 per tafel), jongeren tot 34 jaar zitten op €97.
- Ontbijten buiten de deur? Ja, steeds populairder. Millennials knallen er gemiddeld €14,43 per ontbijt doorheen. Vroeger was dat €5,91. Hallo havermelk inflatie.
“Waarom is het de ene donderdag bomvol en de andere woensdag gortdroog?”
Eindhovense horecaondernemers snappen er niks meer van. De ene woensdagavond: alles volgeboekt. Donderdagavond? Eén verdwaalde vaste gast en een ober die z’n nagels vijlt. Week eropdus? Precies andersom. Verklaring? Die is er niet eenduidig! En daar hebben we echt al veel ondernemers over gesproken.
Feestjes, voetbal, evenementen, TikTok-hypes, de stand van de maan... het lijkt alles te beïnvloeden. Maar de conclusie is: gasten komen minder vaak, maar wel doelgerichter. En daar moet je als zaak dus op inspelen.
Nog zo'n beladen topic - De lunch in eindhoven ...
Dagelijks bellen ondernemers ons met de vraag; uhm de lunch,.. hoe gaat die bij andere? Zelfs op A-locaties zit die niet vol (genoeg). En ja, we kennen zaken die TOP draaien, we scheren ze niet allemaal over een kam, hoor!
Maar het meerendeel lijkt de deuren (overdag) te sluiten.
Heeft het te maken met meer thuiswerken & flexwerken? Sinds corona is thuiswerken (deels) de norm geworden. Waar voorheen kantoren leegliepen rond lunchtijd richting horeca, blijft nu een groot deel van de mensen gewoon thuis. Dat betekent: Minder zakelijke lunches. Minder spontane “we lopen even de stad in” lunches.
Ook de veranderingen in het lunchgedrag speelt mee. Mensen eten: sneller, lichter en goedkoper overdag. Eerder iets simpels mee van huis, of iets to-go. Liever later en uitgebreider bij borrel of diner.
Hogere prijzen = minder bestedingsdrang. Door de vele duurdere boodschappen denken mensen twee keer na voor ze (minimaal!) €15-20 uitgeven aan een lunch buiten de deur. Zeker in combinatie met parkeren of OV wordt een lunch al snel een luxe. Want kneiter, kneiter duur, met die 15-20 euro kom je er echt niet hoor. #karaniet.
Horeca trekt meer op borrel & avond...
Veel zaken in Eindhoven profileren zich nu sterker op de borrelkaart en het diner. Met foodsharing, funky cocktails en mooie interieurs trekken ze een ander publiek — en schuift het zwaartepunt van de dag vanzelf.
Is sharing caring of killing?
Quilty! Dat op de eerste plaats, ik beken schuld en kleur. I love sharing! Met een paar gezellige vrienden aanschuiven en delen. "Kies jij maar een ronde" I Love delen! Van alles proberen, yum! En omdat ik aan het lijnen ben hoef ik geen hele porties voor mezelf, laat staan 5 gangen... of 6! Nope, thanks ik vreet genoeg (is-mijn-werk). Maar of dat sharen voor de horeca wel zo prettig is? Ik betwijfel het!
Stelling! And don't blame the messenger he, niet meteen lijp op mij worden, hoor!
Komen 6 vlotte mensen op het terras zitten, bestellen een drankje en 3 gerechtjes, PLUS 6 bordjes en bestekjes. Zitten de kosten van het afwassen etc in de gerechten van die 3 inbegrepen? Kan de horeca extra kosten in rekening brengen voor het bezet houden van de plek waar anders gasten zitten die wel 'genoeg' nuttigen? Of eisen dat je per persoon gewoon een gerecht (per gang) besteld? Dacht het nie, hoor! Gaan we toch gewoon niet pikken?
Maar is het eerlijk? Lijkt me ook niet.
Ik zat pas op een terras in Eindhoven, kwamen 3 meiden naast me zitten (circa 18-20 jaar oud). Ze bestelden 2 drankjes (1 kraanwater) 1 gerecht... En gingen vervolgens een hele shoot doen voor hun insta! Waarop het overkwam alsof meid 1 een drankje en gerecht had (voor haar insta) meid 2 een ander drankje en eigen gerecht (voor haar snapchat) en meid 3 maakte opvolgend ook een mooie serie met alle toeters en bellen. Het hele terras verbouwt, noem het maar op... #poppenkast! Lage besteding, wel hoge bezetting ;-)
Leuk toch voor die zaak? Dan krijgen ze toch online bekendheid?
Dacht het niet, ik beheer het account van dat restaurant en heb nooit een tag gezien. Dus nee, helemaal niet leuk voor dat restaurant. De owner stuurden namelijk op hetzelfde moment een 4-tje weg die wilden lunchen en borrelen. En die meiden, die heb ik dus even in de gaten gehouden, die hebben er 2 uur gezeten en niets meer besteld, ze gingen nog even naar het restaurant met de gele bogen! Risico van het vak? Blij zijn met iedere gast?
Foodtrends 2025 – wat speelt er, wat komt eraan?
Bekend & booming:
- Bubble tea (en nog steeds geen idee wat die bolletjes zijn)
- Matcha everything
- Alcoholvrije cocktails (niet saai, wel spicy)
- Sharing platters met wereldkeukens
Opkomend (hou ze in de smiezen):
- High-end fast casual: topkwaliteit, maar wel in een casual setting (denk: Lucie Cocina of L’Avenue dunch)
- Hyperpersoonlijke menukaarten: AI-tools die je bord aanpassen op je mood? It's coming.
- Experimenteel gebak: snoep op gebak, taart in taart, visuele TikTok-toppers.
- All-day breakfast (ja, pancakes om 15:00 is een vibe)
- Open keukens + chefs als hosts: hoe transparanter, hoe beter.
Meer over foodtrends in Eindhoven lezen? Wij spotten ze wekelijks. Klik hier.

Waarom ineens zoveel wijnbars?
Omdat Eindhoven een smaakvol publiek heeft, duh. Nieuwe wijnbars zoals La Casera en Barolo schieten uit de grond. Waarom? Wijn is laagdrempelig luxe. Je voelt je even in Milaan of Parijs met een goed glas en een bite erbij — zonder dat je meteen een heel 6-gangenmenu moet afwerken.
Pluspunt voor horeca: je hebt geen uitgebreide keuken nodig. Wijn + charcuterieplank = ambiance. Meer over Eindhovense wijnbarren? Klik hier.
Dus... Gaat het nu goed of niet?
Kaat concludeert:
- De horeca leeft, maar piept en kraakt.
- Gasten willen comfort en kwaliteit, maar voelen ook hun portemonnee.
- Er wordt geopend én gesloten.
- De druk zit ‘m niet alleen in de centen, maar in het grillige gedrag van gasten.
Wat wij willen?
Meer eerlijke verhalen. Meer begrip voor de horeca. En ja, een beetje meer voorspelbaarheid mag best.
Tot slot: een oproepje van Kaat
→ Ben jij horecaondernemer?
Schud die menukaart af en toe op, durf iets nieuws, en blijf zichtbaar. Enne... laten we eens praten over samenwerken. EindhovensRondje is jouw spreekbuis.
→ Ben jij gast?
Weet dat elke bestelling telt. Ga je uit eten? Tag je favo zaak. Geef die oprechte review. Laat zien dat je het waardeert.
→ Ben jij gewoon fan van deze content?
Deel 'm, like 'm, of kom gewoon een keer langs bij een zaak uit onze lijstjes. Vinden wij leuk. En de horeca ook.