Dat je het (w)eet?! 10 Bijzondere eet-weetjes.

Of je nu een culinaire kenner bent of gewoon houdt van een leuk feitje tussendoor, deze lijst zal je zeker doen glimlachen en je kijk op voedsel veranderen. Van onverwachte wetenschappelijke ontdekkingen tot historische anekdotes, bereid je voor op een aantal fascinerende inzichten die je voortaan tijdens het diner kunt delen. Dus leun achterover, pak een snack, en ontdek samen met ons deze bijzondere eetweetjes. 


Dat je het (w)eet!

  • Spinazie bevat weinig ijzer: Het idee dat spinazie veel ijzer bevat, komt door een decimale fout in een 19e-eeuws wetenschappelijk rapport. (Helemaal onder in dit artikel staat nog een korte uitleg).

  • Mosterdzaadjes zijn explosief: Mosterdzaadjes kunnen bij verhitting ontploffen, wat een knallend geluid veroorzaakt.

  • Bananen hebben een vrolijkmakend effect: Bananen bevatten tryptofaan, dat je lichaam omzet in serotonine, een stofje dat je humeur verbetert.

  • Pinda's zijn geen noten: Pinda's zijn eigenlijk peulvruchten en behoren tot dezelfde familie als bonen en erwten.

  • Witte chocolade is geen echte chocolade: Het bevat geen cacao, maar alleen cacaoboter, suiker en melk.

  • Wasmiddel in kaas: Sommige kazen bevatten een klein beetje wasmiddel om schimmelvorming te voorkomen.

  • Tomaten waren ooit giftig: In de 18e eeuw werden tomaten als giftig beschouwd in Europa omdat ze leden van de nachtschadefamilie zijn.

  • Oranje wortels: De moderne oranje wortel werd in Nederland ontwikkeld als eerbetoon aan het Huis van Oranje.

  • Kip zonder vel is magerder: Het grootste deel van het vet in kip zit in de huid, niet in het vlees.

  • Paddenstoelen kunnen licht geven: Sommige soorten paddenstoelen, zoals de Jack-o'-lantern, hebben bioluminescentie en kunnen licht uitstralen.

Binnenkort meer! Wij hebben de smaak te pakken. Mega leuk om dit onderzoek te doen.
Hier werd de vraag direct gesteld of je door het eten van korstjes ook echt beter kunt fluiten...
Antwoord dat hier werd gegeven: "Zoek zelf op lamstraal".NOG EVEN OVER DE Spinazie

Het idee dat spinazie heel veel ijzer bevat, komt eigenlijk door een foutje uit het verleden. In de 19e eeuw maakte een wetenschapper een fout bij het opschrijven van hoeveel ijzer er in spinazie zit. Hij zette de komma op de verkeerde plek, waardoor het leek alsof spinazie tien keer zoveel ijzer had als in werkelijkheid.

Door deze fout dachten mensen lange tijd dat spinazie een superbron van ijzer was. Dit misverstand werd pas in de jaren 1930 ontdekt, maar toen was het al te laat; het idee zat al diep in de hoofden van mensen. Dit is ook waarom Popeye, de bekende tekenfilmfiguur, spinazie at om supersterk te worden.

Hoewel spinazie zeker gezond is en veel goede voedingsstoffen bevat, heeft het niet bijzonder veel ijzer in vergelijking met andere groenten. Toch blijft spinazie een goede keuze voor een gezond dieet omdat het rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Dus hoewel je er misschien niet supersterk van wordt zoals Popeye, is het nog steeds goed om te eten!