In Holland staat een huis
In Holland staat een hek


In Holland zijn ze gek ja, ja 
Van je singela singela hopsasa! 

Zo! De toon is gezet, je kan maar een deuntje in je hoofd hebben toch? En dat deuntje is vandaag geen gezellig deuntje. Want lees hem nog eens en zing hem dan eens vet geïrriteerd mee… Wedden dat je vandaag aan het einde van de dag nog steeds ‘In Holland staat een hek‘ loopt te neuriën. Sorry alvast 😉

Genoeg geouwehoerd, even over tot de orde van de dag.

Want wat een tijden he?

Van je allerlaatste doekoes plexiglas kopen omdat je bijna open mag, open met veel beperkingen en veel minder capaciteit. Of hét gesprek aan moeten gaan we moeten helaas afscheid nemen tot sorry we kunnen geen vakantie geld uitbetalen, want corona.

Het onbegrip en de tweestrijd van degene die hun loon ‘gewoon’ krijgen en het niet kunnen begrijpen en zij die hun onderneming kapot zien gaan. Of erger nog de moe gestreden gezichten van het zorgpersoneel. Niet moe en voldaan, simpelweg bekaf en gebroken. Dat is andere koek! Oke, plexiglas bleek overbodig, sterker nog verboden.

Doei laatste euro’s op de zakelijke rekening en hello gruwelijk in de wegstaande plexischotten. Och en hekwerk! Want verdorie wat is de stad er lelijk op geworden. Eindhoven de hekste!

Geen kattepis

Dan nog routing, desinfectie, planning, reserveringssystemen, triage, training, het nieuwe menu, veranderende levertijden, website aanpassingen, social media, plantsoendiensten van de gemeente, openstaande rekeningen, signing and so on. Voor max 30 gasten per zaak. Halve bak, maar volle kracht vooruit.

Positief naïef! Bleek later, want we zijn bang, blut of erger nog beide?

1 juni 2020 de horeca mag open. Onder strikte voorwaarden. Ondernemers die alles verloren hebben zien gaan zetten op maandagavond dé dag van de opening de tv aan… 

Logischerwijs is er bij minder capaciteit tijd over. Wanneer de gasten dan ook nog eens massaal wegblijven, hebben zelfs de horeca ondernemers op de dag van opening, na een veel te lange tijd gesloten te zijn, tijd om te punniken en schermpjes te kijken. En wat zagen ze?!

Een protest! Een samenkomst van 3000-5000 personen midden op de Dam

Beeld je eens in; die ondernemer met zijn handen in het haar. Kaal of kammen. Hij hoort het Mark Rutten nog zeggen ‘We blijven tot 1 juni gesloten’! PATS! Bye Bye levenswerk! Pijnlijk en hartverscheurend.

Enfin, dan is het eindelijk zover 01/06/2020. Ready to rock and roll… Na wekenlang stress, niet slapen, klote gesprekken, aanpassingen, mooie ideeën en machtige samenwerkingen, gingen de deuren open. Vol goede moed!

Schermpje kijken

Horeca open en stiekem de hoop op een run, een run met 1,5 meter afstand en heel veel regels. Men bleef thuis, op de bank! We zitten klaarblijkelijk massaal een beetje naar dat klote scherm te kijken of staan op De Dam?!

Van ‘We wachten het nog even af, het is zo’n gedoe, ik kon niet vinden hoe ik moest reserveren, ik begrijp de richtlijnen niet, ik mis de spontaniteit, ik heb geen vakantiegeld betaald gekregen dus moet even goed opletten, met 4 is onmogelijk het is een gedoe, ik kan geen desinfectiemiddel meer zien tot ik hoef er niet meer zo nodig op uit, het is wel goed zo’.

Alle begrip, begrijp ons niet verkeerd. We willen jullie alleen wel even wakker schudden 😉

Natuurlijk zaten er zaken vol, natuurlijk genoot men op het terras maar om nou te zeggen dat er euforie was, ultieme happiness, dat de zorgen langzaam plaats maakten voor hoop… Nee! Niet dus. 

Er zat dinsdag ‘geen kiep op het terras’.

En dat is zorgelijk, want wil jij jouw favo restaurant straks nog bezoeken, uberhaupt de horeca staande houden dan moet je echt even dat scherm uitzetten, een reservering plaatsen en met die rooie rotcenten wat eten en drinken bestellen. 

Je hoeft je niet nog armer te zuipen hé, een drankje ter support – het liefst met wat eten doet de ondernemers al goed.

En aan degene met magic hands en ongekende krachten wil ik vragen de luifels boven ons even dicht te draaien. ASAP! Want die plensbuien kunnen we nu echt even niet gebruiken!

Wel typisch, al die weken is er geen druppel gevallen. Was het het beste terrasweer ooit. De horeca gaat open en exact het eerste weekend is het klote weer. Zou het een tik op onze vingers zijn? Loopt moeder natuur met ons te kutten? Is het toeval?

Anyway, Hang’in there vrienden, volgers, Bourgondiërs, ondernemers, medewerkers en zorgverleners. Stay safe. Stay calm

Maar bezoek verdomme wel de horeca

En het is waar dat niet alle reserveringsopties en shifts duidelijk zijn, maar het is een kleine moeite dan even het restaurant wat je wil bezoeken te bellen. Ze hebben namelijk tijd genoeg om de telefoon op te nemen 😉

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *