Maaike de Reuver is trendwatcher. Als hoofdredacteur bij inspiratie-platform Food Inspiration geeft ze presentaties over, doet ze onderzoek naar en schrijft ze over de laatste trends en ontwikkelingen in de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. Maaike is, als trotste inwoner van Eindhoven, gastblogger van Eindhovens Rondje.

By Maaike de Reuver

Vega(n) hotspots in Eindhoven

Op 11 maart startte de Nationale Week Zonder Vlees. Een week waarin initiatiefneemster Isabel Boerdam, oprichtster van online vega-platform De Hippe Vegetariër, mensen oproept een week geen dierlijke producten te eten.

Isabel: “Veel mensen hebben vooroordelen over vegetarisch eten: ze vinden het saai, smakeloos of ingewikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat proberen en proeven tot geloven leidt. Want vegetarisch eten is juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk!”

Trendwatching

Vanuit inspiratie-platform Food Inspiration deed ik laatst onderzoek naar de groeiende vraag naar vegetarische en zelfs veganistische eetpatronen. In 2016 telde Nederland 70.000 veganisten, in 2018 waren dat er al 100.000, 0.6% van de bevolking die geen dierlijke producten eet. Ik verwacht dat die groep de komende jaren alleen maar groter wordt. Voor steeds meer consumenten wordt een dieet dat bestaat uit weinig of helemaal geen dierlijke producten zelfs een lifestyle. Het is de manier waarop zij, zowel online als offline, laten zien dat ze geven om de gezondheid van henzelf, van de aarde en om dierenwelzijn.

Als je een week geen vlees eet bespaar je 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees.

Wil jij ook minder (vaak) vlees, vis en andere dierlijke producten eten?

Check dan de vele vegetarische en veganistische gerechten die je via internet kunt vinden of… schuif aan bij een van de horecagelegenheden in Eindhoven. Met de groeiende belangstelling voor vegetarisch en veganistisch eten, groeit het aanbod namelijk ook, zo ook in onze stad. Bij de onderstaande concepten kan je heel lekker en ook nog eens zonder schuldgevoel – want plantaardig – eten.

Gusto 040: vega(n) eten in huiskamersfeer

Als er een restaurant is in Eindhoven die de sfeer van een gezellige huiskamer uitstraalt, dan is het Gusto 040 (Gestelsestraat 230) wel. Op het menu staan niet – zoals bij de meeste restaurants – de vlees en vis opties pontificaal bovenaan. Nee, hier begint de menukaart met de vegan en vega opties. Geniet bijvoorbeeld van de moussaka van zoete aardappel of de shoarma gemaakt van oesterzwammen. Eet je geen vlees en vis maar wel kaas, dan kan je ook kiezen voor een kaasfondue met kaas van boerderij de Genneper Hoeve. Ga je all the way vegan dan is er de ‘kaas’ fondue gemaakt met veganistische kaas, die ook nog eens lactosevrij en cholesterolvrij is.

Puur Pien: deli met gezonde maaltijden

Dat Pien van mensen én van lekker eten houdt, merk je direct als je haar deli binnen stapt op de Aalsterweg 14. Deze Eindhovense dame heeft al haar hele leven een passie voor koken, en houdt er van om mensen blij te maken met lekker en gezond eten. Bij Puur Pien kan je terecht voor een ontbijt, een kop koffie met een stuk taart, een gezonde lunch of een (afhaal)maaltijd. De gerechten zijn afgestemd op de seizoenen en veelal vegetarisch. Wil je het helemaal makkelijk doen dan kan je via Deliveroo de maaltijden van Pien zelfs thuis laten bezorgen!

Eten zonder Streken: vega eetwinkel

Vanaf september is in Philipsdorp de nieuwe eetwinkel Eten zonder Streken op de Frederiklaan 75 geopend. Eigenaresse Tamara Strijbos verkoopt er producten die lokaal, eerlijk en vegetarisch zijn. Tamara is al haar hele leven lang gek op koken, eten en het vertellen over koken. Die liefde voor food deelt ze graag met iedereen die in haar winkel komt. In het assortiment vind je Brabantse streekproducten zoals de bieren van de Eindhovense brouwerij Van Moll en door Tamara bereide (afhaal)maaltijden, zoals haar huisgemaakte en te lekkere vega burgers.

Bij Albrecht: plantbased restaurant

100% veganistisch uit eten? Dan moet je naar Bij Albrecht (Gagelstraat 6). Dit restaurant tegenover het politiebureau op de Mathildelaan is volledig plantbased georiënteerd. Dat betekent: ze verwerken er helemaal geen dierlijke ingrediënten. Het is de missie van Bij Albrecht om je te laten genieten van veganistische gerechten zoals je die nog niet eerder geproefd hebt, ook als je normaal gesproken een liefhebber bent van een stukje vlees of vis. Een 3-gangen plantbased foodexperience ervaar je hier al voor €31,- per persoon.

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *