Al weken horen wij in Eindhoven ‘Ken je Liek, Wie is Liek, Ben je Liek? Waar komt Liek, Wat gaat Liek doen, Wanneer gaat Liek open’. Iets met gezond, bewust, boer en bord?!

Verstandig als wij zijn hielden wij ons mond, lullig he?
Wat overigens super moeilijk was, want liever verspreiden wij dit soort fantastische food-gossip maar graag rond via onze social media kanalen 😉 Al weken bliekten wij bij Liek mee. En boy, wat maakt dat een food/horeca mens gelukkig.

Wij zagen hoe Angelique Wijnen tijdens een periode van crisis en onzekerheden iedere dag met een lach bouwde aan een concept waar menig hart dus echt sneller van gaat kloppen. We zagen een bouwval veranderen in prachtige doordachte routes en stylen. Maar genoeg gelult, we gaan jullie wat helderheid geven en laten jullie kennis maken met een prachtmens én geweldig creatieve ondernemer. Die morgen, dinsdag 14-07-2020 08:30 sharp haar deuren zal openen!

Persoonlijke Facts:

Geslacht: Vrouw 
Leeftijd: 44 jaar
Sterrenbeeld: Vissen
Gezin:Getrouwd met Robin, 2 dochters, Daantje 12, Lola 8
Huishouden: Een kroelige Labradoodle: Pepper, 3 kippen: Vlekje, Pipje
en Omelet. Oh en een paard, ons pronkstuk namelijk een Curly Horse Alano
Matige poging: Moestuin door middel van 2 vierkante meter bakken
Geboren: In Eindhoven, jeugd doorgebracht in Waalre, nu al meer dan 20 jaar wonend  in Stratum
Hobby’s: Paardrijden, tuinieren, wandelen, fooddriven
Mens: Controlfreak(je), perfectionistisch, levensgenieter, kletsmajoor, energiek

Liek, Angelique Wijnen; een bewuste bourgondiër met een passionele drang om gezond eten toegankelijk te maken:

Goud- en groen eerlijk

Een vitaal en eerlijk bestaan voor zoveel mogelijk mensen, dieren en de aarde. Ik (Angelique dus) heb mijn lijf leren voeden in plaats van vullen. Ik heb kennis vergaard over korte ketens, lokale producten, functies van voeding en dat gezond eten helemaal niet grijs of muf hoeft te zijn, maar juist heel ruig en smakelijk. Dat wil ik delen. Delen met in eerste instantie de weloverwogen Eindhovenaar die maar wat graag gezonder en bewuster zou willen eten, maar simpelweg de handvatten daar nog niet voor heeft. Daarnaast ben ik een mensen mens, energiek en een perfectionistische kletsmajoor die intens kan genieten van sociale momenten met lekker gezond eten.

Maar Liek, hoe eerlijk durf jij te zijn als we je vragen waar die drang om gezond eten toegankelijker te maken nou eigenlijk echt vandaan komt?

Heel eerlijk! Na de geboorte in 2011 van Lola, kreeg ik …- en ik vertel dit alleen omdat deze gebeurtenis alles bepalend is geweest voor de weg naar Liek – de diagnose borstkanker. In een klap ligt alles overhoop. Je bent overgeleverd aan de specialisten, medicatie en het lot. Sterk zijn, vechten, overleven. Omdat ik als controlfreak toch het gevoel wilde hebben iets te kunnen doen, ging ik ‘anders’ eten. Lokaal, zoveel mogelijk biologisch, geen pakjes, geen zakjes. Het voelde goed en gezonder om mijn lijf te voeden en niet te vullen. Maar uh zullen we ons rondje Bij Liek even gaan doen? Dan neem ik jullie mee 😉

Minder producten per soort, maar des te meer voedingswaarde per product. 

We doen een rondje door de zaak: Kijk! Daar ligt de bak met tomaten die een tikkeltje overrijp zijn. Deze mogen voor de helft van de prijs mee. (Geeft een geweldige smaak aan de soep tegen een nog vriendelijkere prijs). Of zal ik gewoon de door Liek bereidde soep meenemen, dan heb ik het makkelijk vanavond. De grote tonnen met volkorenspeltmeel, boekweit, bloem, noten, pitten, zaden, gedroogde peulvruchten staan klaar om leeggeschept te worden. Ik kijk mijn ogen uit, wat een keuze. Genoeg om weken mee te variëren en ik pak enkel wat ik nodig heb. Geen etiketten meer checken, dat scheelt tijd. 

De geur van brood komt dichterbij. 

En niet zomaar brood want daar liggen de heerlijke robuuste, ambachtelijk gebakken zuurdesems, speltbroden en stokbroden van (TROMGEROFFEL!) Bakker Meelmuts. En kijk daar, die mooie donkere olijven. Deze zijn afkomstig van een biologische olijvenboerderij uit Spanje, die al decennia lang op ambachtelijke wijze gerund. Ze drijven in de grote weckpotten wachtend om geschept te worden. Geurende kazen geproduceerd door biologische/duurzame boeren veelal uit Nederland. Wat leuk! Ik laat me adviseren voor een kaasplankje. Maar daar hoort natuurlijk een biologische rode wijn bij. Een wijn met karakter, komend van een druivenrank die haar stinkende best heeft moeten doen om te groeien en zichzelf heeft moeten beschermen, zonder pesticiden of hulpmiddelen. Zo’n rode wijn waar je niet alleen van kan genieten, maar die ook nog iets toevoegt aan je lichaam. Rode wijn check! 

Ay de koffie is thuis op?! Liek got your back

Koffie uit Columbia van Argote, waarbij de boer met naam wordt genoemd. Het verhaal van de koffie-ondernemer en de reis wordt met me gedeeld. En wat leuk, het restproduct is ook door Liek ingekocht. Daar kun je super gezonde limonade van maken. Deze koffie zal beter smaken, nu ik er meer over weet. En als ik daar dan ook nog eens dat lekker stukje pure biologische chocolade bij kan eten wat me daar zo toeroept… Een chocolade waarbij ik, als ik mijn ogen sluit niet alleen geniet van de smaak, maar ik me ook nog eens betrokken voel ook omdat ik weet dat door aanschaf een gemeenschap zichzelf kan onderhouden. Dan wordt ik niet alleen verleid maar ook betrokken. Heerlijk gevoel, ook ik draag bij aan een beter leven. Hier is het fijn om boodschappen te doen, te leren over de producten, te weten waar het vandaan komt, een praatje te maken of advies te vragen aan de gedreven medewerkers. 

Leuk Liek, maar ik heb natuurlijk niet altijd zoveel tijd om alles te scheppen zeg ik tegen een van de medewerkers.

“oh, maar wist je al dat we een app gaan krijgen waarop je de bestelling voor 14 uur aan ons kan doorgeven voor die dag of voor meerdere dagen vooruit. En als je wil dan komen we het ook nog voor je thuis brengen. Maar koken kan ik niet, dus dat mag je zelf doen. Haha! En als jij ook niet kan koken, dan neem je gewoon een Liek pakket of nog makkelijker een afhaalmaaltijd. Of je prikt gezellig een vorkje mee.”  Hier word ik echt blij van. Ik draag bij aan het milieu, kan gezonder eten en als het even niet uitkomt wordt het ook nog voor me klaargezet. Ik wil hier even van genieten. “Waar heb je zin in? Een espresso, kruidenthee, of een infusion water uit de tap,  met of zonder prik of liever een icetea gemaakt van restfruit? En wil je er iets lekkers bij? Wat zeg je? Vega-gebak? Ja hoor dat hebben we ook. Ik wijs je even de weg naar de vega proof gebakjes afkomstig van Eindhovens bekendste vrouwelijke patissier Viola en daar liggen ook de gebakken koekjes van onze eigen bakker, Meelmuts dus.

Graag gedaan! En tot snel!

Samengevat doe je bij Liek in de vers(super)markt boodschappen. Daar scoor je groente, fruit, zuivel en kaas, brood, patisserie, bier en wijn, vijgen, dadels, kruiden, oliën en azijn, droogwaren zoals noten, pitten en zaden. Geurkaarsen, huidverzorging, schoonmaakproducten, wc papier, sambal, bieren en wijnen. Er valt bij Liek heel veel te ‘laden’. Pasta, rijst, risotto en linzen. Boeken, bonen en verse sappen. Bijna alles dus. Wil je een vorkje meeprikken omdat je niet kan koken, gewoon zin hebt in gezelligheid of graag wat inspiratie op wil doen? Dan schuif je toch gewoon even aan. Reserveren kan via deze link.

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *