The Happy Financial, Marjan Heemskerk schrijft blogs over financiële zaken op the happy financial, waarmee ze wil laten zien dat financiën helemaal niet zo saai of ingewikkeld zijn als veel mensen denken. Wij zijn groot fan van deze dame!

Tijdens de Dutch Design Week spreekt onze Happy Financial met sterrenchefs Yuri Wiesen en Soenil Bahadoer.

Gastblog by The Happy Financial

Een interview met sterrenchefs Yuri Wiesen en Soenil Bahadoer over de ambities van de chefs en bijzondere samenwerkingen…

Tijdens een drukbezochte Dutch Design Week 2018 spreek ik twee sterrenchefs over hun ambities, het ondernemerschap, hun team en hun bijzondere samenwerking met Houben Worstenbrood.

DDW 2018 – Foodtruck Houben Worstenbrood

Want dat is de locatie waar ik heb afgesproken met Yuri Wiesen, van het gelijknamige restaurant Wiesen op de Kleine Berg in Eindhoven en Soenil Bahadoer, chefkok van De Lindehof in Nuenen. De foodtruck van Houben Worstenbrood waar je naast de ‘normale’ worstenbroodjes, nu ook kunt kennismaken met de Sterrenbox.

Photocredits Matthijs Kielestijn
Photocredits Matthijs Kielestijn
Ambities

Op die worstenbroodjes in de Sterrenbox kom ik zo nog terug (inclusief het gedeelte waar we ze allemaal moeten proeven), maar eerst wil ik van deze topkoks weten hoe het is om één of twee Michelinsterren in huis te hebben. Hoeveel ambitie heb je dan nog? Wat is er nog te behalen als je al tot de top behoort? ‘Een verdere verfijning aanbrengen, nog meer service, het kan altijd beter’, zegt Yuri Wiesen op deze vraag. ‘Ik wil een complete avond voor mijn gasten verzorgen.’

Ook Soenil Bahadoer herkent dit: ‘Als ondernemer ben je nooit klaar, dat ben je pas wanneer je met pensioen gaat. Tot die tijd is het hard werken en continu vernieuwen. Maar ik heb wel geleerd in de afgelopen jaren dat ik me niet meer gek laat maken. Ik sta met beide benen op de grond en dat helpt mij enorm.’


Tips voor startende ondernemers

Een van mijn favoriete vragen als blogger voor startende ondernemers, is of de heren nog tips hebben voor startende ondernemers. ‘Bezuinig niet op de verkeerde dingen’, is de hele goede tip van Yuri. ‘Ik zie chefs een paar cent bezuinigen door een B-kwaliteit prei te kopen, terwijl dit de kwaliteit van het hele gerecht omlaaghaalt. Dat is zo zonde. Houd je kwaliteit altijd hoog.’

Ook Soenil heeft een goede tip: ‘Alleen met talent en passie ben je er niet. Om een echte ondernemer te worden, is ook doorzettingsvermogen nodig. Het is hard werken en soms moet je daarom egoïstisch zijn, met name naar je sociale leven toe. Maar dat doorzettingsvermogen zorgt er wel voor dat je verder komt.’


Personeel

Het blijft een belangrijk onderwerp binnen de horeca: het personeel, of beter: het gebrek eraan en het tevreden houden van je huidige personeel. Wanneer ik deze chefs vraag naar hoe hun personeel naar hun als leidinggevende kijkt, antwoorden ze allebei dat ze gedreven zijn. Ze vragen veel van hun personeel, maar ze leren ook veel in hun restaurants.

‘Het trainen van mijn personeel doe ik voornamelijk zelf. Zeker in het begin vond ik dit lastig. Ik was ongeveer even oud als het personeel dat ik aanstuurde. Ik heb geleerd dat je misschien vrienden wilt blijven, maar zakelijk gezien is dit niet verstandig’, zegt Yuri. ‘Maar ik leer ook veel van mijn personeel. Ik luister altijd naar ze en sommige ideeën zijn goed en worden geïmplementeerd’, zegt Soenil.


Innovaties en inspiraties

Ook over innovaties en inspiratie zijn de chefs eensgezind. ‘Ik ga vaak op reis en uit eten in het buitenland om inspiratie op te doen’, geeft Yuri aan. Maar ook boeken, kunst en collega’s horen in dit rijtje thuis.

En hoe zit het met de innovatie in de regio Eindhoven? ‘Veel toeristen die naar Nederland komen, gaan automatisch naar Amsterdam’, zegt Soenil. ‘Maar we willen ze er juist van overtuigen dat ze naar Brabant moeten komen, daar is zoveel meer te beleven op food gebied.’

De Sterrenbox

Dan nu eindelijk naar de nieuwste innovatie vanuit Brabant, de Sterrenbox. Een unieke samenwerking van Houben Worstenbrood met vier sterrenchefs van restaurants uit de regio: De Lindehof, De Treeswijkhoeve, Wiesen en Zarzo.

Iedere chef heeft zijn eigen receptuur ontwikkelt voor deze limited edition box, met daarin 25 Mienekes (kleine worstenbroodjes). Voordat ik vragen over deze unieke samenwerking kan stellen, vragen beide chefs me eerst of ik hun creatie al geproefd heb. Want dat is wel essentieel: om eerst hun specialiteit te proeven, daarna praten we verder.

Het Mieneke van Yuri is bereid met truffel, eekhoorntjesbrood en een notencrunch. Echt een worstenbroodje dat past bij het seizoen. Terwijl het Mieneke van Soenil weer heel erg anders smaakt met lamsvlees, rendang, spitskool en Surinaamse specerijen. De Mienekes van Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve) smaken alsof ze uit Indonesië komen. Terwijl de Mienekes van Adrian Zarzo (Zarzo) een duidelijk temperament hebben met de chorizo chunks en Manchego kaas.

Waarom hebben deze chefs meegewerkt aan de Sterrenbox? ‘Met deze worstenbroodjes kunnen we de luxe van het sterrenrestaurant-eten voor nog meer mensen bereikbaar maken. Op deze manier kunnen er nog meer mensen van genieten’, geeft Soenil aan.

‘Een heel leuk project, ik heb er geen moment over getwijfeld. En ik ben trots op het eindresultaat’, vult Yuri nog aan.


Tot slot

Wil jij deze kerst ook iemand verrassen met de Sterrenbox en daarmee een beetje het sterrengevoel in huis halen? Kijk hier hoe je deze limited edition kunt aanschaffen zodat je ze op tijd in huis hebt.

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *