Samen sterk, nood breekt wet. Eindhovense ondernemers trekken samen op ten tijden van crisis.

PATS! Weet je nog die grillige donderdagavond waarbij menig kaaskop begon te beseffen dat ‘het virus’ wel eens big shit and for real zou kunnen zijn?

Ik zat zelf die bewuste avond samen met een vriend en horeca ondernemer aan de bar een biertje te doen, zijn handen gebald… Niet lachen om een flesje Corona! Enfin zijn personeel onrustig, zijn telefoon op hol, zijn gezicht bleek… “Shit man, moet ik dan niet nu de deuren al sluiten, ik bedoel maar ‘al die studenten’ als het voor het eggie is lopen zij een risico, dat wil ik niet“.

Diezelfde ondernemer schreef samen plannen, pagina’s vol, om toch een terras te mogen draaien.

Dankzij de welwillendheid van Gemeente Eindhoven bouwde hij dat terras, probeerde take away high tea’s rond moederdag en is nu eigenhandig Eetcafé de Spijker aan het omtunen naar een nieuw concept met een nieuw interieur. Niet alleen, wel met zijn voltallige team bikkels, die gek genoeg nog steeds lopen te lachen en keer op keer met plannen komen. (Die heus wel eens bot van tafel worden geveegd, maar goed, ze blijven het proberen). ‘Samen sterk en stilzitten is geen optie, gas erop’. In plaats van met grote partijen te gaan werken, spant hij samen met bijvoorbeeld een lokale tegelboer(in), want ook voor leveranciers en andere branches is het lastig. ‘Liever de local en bezoeker van onze horeca nu proberen te betrekken en helpen, dan voor de massa te gaan’.

Hij is niet de enige… Er werken meer ondernemers samen.

Meer Eindhovense ondernemers gooien het roer om, noodgewongen natuurlijk. Zo bouwden Tom & team, van Café ‘t Lempke een kerstmarkt. Welliswaar zonder de bijbehorende glühwein en borrels, maar wederom de wens en mogelijkheden van zijn doelgroep in het vizier; de studenten. Ook zij zitten thuis en missen de horeca. Normaliter zijn kerstbomen naaiend duur dus Team ‘t Lempke verkoopt ze voor schappelijke prijzen, al dan niet om de studenten en hun vrienden toch weer even te zien en hun ‘hok’ uit te lokken.

Het gaat verder dan alleen aan de doelgroep te denken…

Ook ‘t Lempke betrekt er lokale ondernemers bij. Zo vindt je er de beelden van The Tiger Club, die op hun beurt ook alles omgooide. Je kent ze wellicht van Zongenoten en Bontgenoten. Upcoming roaring event-makers, waar we niet meer om heen konden. Kylie en Selina organiseerde events die altijd direct uitverkocht waren, waar je bij wilde zijn, waar je kon ontladen en opladen. Zorgeloos genieten, het lijkt ineens zo lang geleden hé. Anyway, voor Kylie is stilzitten onmogelijk en de paradijselijke hysterische en hilarische sferen haalt ze nu met tigers (en honden) gewoon bij jou in huis.

De gevaarlijke gele kater maakt zijn opmars op Stratumseind.

De boys van Limoncello di Casa Constantina waren al een tijdje thuis het drankorgel aan het bespelen. Vele katers hebben zij moeten overleven om tot de ideale, wat zeg ik perfecte Limoncello recepturen te komen. And they found it! Thanks to ‘het virusje’ zijn wij misschien wel hun grootste afnemers geworden. Ook hun ‘spul’ is te vinden op de kerstmarkt, niet om live te drinken wel om thuis van te genieten. Ga deze week eens kijken bij ‘t Lempke, je vindt er many more leuke dingen en het sfeertje is er allerfijnst.

Waste is een dikke no go!

Juist ten tijden van crisis maakt het dat we allemaal weer even bewuster gaan nadenken wat we nou eigenlijk allemaal aan het doen waren. Kan en moet het niet gezonder? Minder stress, nog minder moeten, niet meer zo materialistisch en liever nog meer liefde voor de natuur? Het Jungle Café probeert Eindhoven al enige tijd te overtuigen dat minder waste, duurzamer, (bio)logischer allemaal geen Chinese taal hoeft te zijn en al helemaal niet smerig.

Zij hebben pas echt ballen, of ja slingers!

Een paar weken geleden plaatste ze een emotioneel bericht waarin ze eerlijk vertelde hoe verdomd moeilijk ondernemen in 2020 is. Wat ze ook probeerde het werkte niet, het kosten kruim, bakken met geld en het energielevel was onder het min punt. Maar negatief zijn ze nooit geweest en na een kort beraad hangen ze de slingers buiten! Gedroogde sinaasappels, kaneelstokjes en andere foods hangen nu klaar om jouw huisje te versieren. Waste is immers een no go 😉 Hoe creatief?! Petje af!

Omdenken, ook personeel doet een duit…

Je zal je oh zo geliefde baan in de horeca maar verliezen, niet door tekortkoming, maar door een virus… Dan ga je toch gewoon zoetigheden bakken? Brioche of croissantjes bijvoorbeeld. Ruik je ze al?

Heel Eindhoven bakt.

Dat bakken doet goed, het schijnt therapeutisch te werken en dat niet alleen… Want sweeties bakken, maakt lief. En de dames van The Sweet Treat Box zijn liever dan lief. Ze wonen alle 3 in Eindhoven. Sixtine (Franse afkomst) werkte bij in een toffe horeca zaak in Eindhoven, zij moesten haar helaas laten gaan door de lockdown.

Dan maar in therapie thuis 😉 Tussen het deeg, meelsneeuw en de rollers bedacht zij met haar 2 vriendinnen een lieflijk rondje waarmee Eindhoven kennis kan maken met typische Franse bakery. Een limited edition brunchbox speciaal voor de feestdagen. Bestaande uit: 2 croissantjes, 2 Pasteis de Natas en 6 speculaasjes. Ze hebben 100 boxen beschikbaar gesteld die je voor 10 euro kunt bestellen. De helft van de verkoop gaat naar Voedselbank Eindhoven.

Be a sweety en bestel deze lekkere box. Je support er de getroffen en innovatieve horeca medewerker mee, waar de huur natuurlijk ook gewoon betaald moet worden én doneert dus ook meteen aan de Voedselbank.

Nog opzoek naar kerst inspiratie? Lees dan dit artikel met Eindhovense kerstspecials.

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published.