Nieuwe bezems vegen schoon, maar oude bezems kennen alle hoeken en gaten.

Dat betekent: nieuwe medewerkers (of: nieuwe leiders) pakken de zaken grondig aan, maar oude medewerkers (of: oude leiders) weten hoe het moet op grond van ervaring.

Hoe eer je oud, maar tolereer je jong?

Volgens de nieuwe aanwinst van De Carrousel, Robert, is het een kwestie van eren en tolereren, doen en durven. Robert is sinds januari de nieuwe manager bij één van de meest iconische zaken op ‘De Markt’ in Eindhoven.
Met slechts enkele dagen ‘operationeel’ op zijn teller straalt hij één en al vertrouwen uit. Hij is ambitieus, maar heeft een enorm respect voor de glorie en oude glamour van de Carrousel. Vroeger bekend als Hotel De Bijenkorf.

Robert is nieuw op de Markt, maar zeker niet in het vak.

Hij is onder andere werkzaam geweest bij de GGD, Bobby’s in Breda, diverse horecazaken rondom Eindhoven, maar ook bekend in de event/catering wereld en is in basis een mensen-mens en echte vakman. Toch borrelt er jonge spirit! Drang om oud en nieuw een blend te geven. De Markt is er aan toe. Hij heeft zin om te vernieuwen en bezit de allermachtigste kracht: ons te doen geloven dat hij er echt wat van gaat maken.

De Carrousel heeft een verhaal wat niet verloren mag gaan...

Zonder geschiedenis geen toekomst! De vele verhalen over dit pand en de onderneming, mogen niet verloren gaan. De kracht die tot diep in de wortels onder Eindhovens grootste (markt)plein schuilen, hebben een functie. ‘Een basis van vakmanschap en gastvrijheid.’.

“De vaste gasten, die ook echt ‘hun eigen tafel claimen’ horen bij ons en worden nu ten tijden van crisis enorm gemist. Dat wat tijden geleden nog dagelijkse kost en normaal was, missen we nu het meest. Toch geven deze tijden ons ook de ruimte om te kijken naar waar we op in kunnen spelen. Want hoe kunnen ook wij, met al onze historische glamour aansluiten bij het oh zo ambitieuze Eindhoven?”

Neem de panini’s. Deze werden door Jos Caelers (de eigenaar van 72 en welbekend) minstens tig gemaakt, de kaart was een keuze alom, aka boekwerk. Er kwam geen einde aan. En dus werd kiezen voor velen een soort Russisch roulette. “Uh… doe dit maar”.
Chef Danny van Grinsven heeft het lekkerst en het beste eruit gefilterd en de panini’s inmiddels beperkt tot enkel de beste smaken. Dat deed hij overigens met het hele boekwerk. “Wij presenteren in de toekomst een kaart die overzichtelijk, verleidelijk en verrassend is, maar wel gewoon normaal. Een kaart die we met volle trots aan bezoekers van Eindhoven presenteren.”

Want de locals lopen ons voorbij…

Wat helemaal niet verkeerd is. Stadsbezoekers en citytrippers scoren bij de Carrousel een front row seat van Eindhovens tofste en meest gemêleerde catwalk show. En wat doet team Carroussel? Gebalanceerd dranken schenken. Van een kop koffie tot potje bier. Het liefst met een gebakje of een borrelplateau. Ze zorgen dat men even kan acclimatiseren in het Eindhovense gedruis en de meesten blijven dan uiteindelijk toch gewoon plakken.

De Carrousel geeft graag een rondje

Een rondje waarmee ze ook Oud Eindhoven in ere houden, maar jong maar wat graag inspireren. Gratis! Dat is de extra service die ze bieden. De bezoeker van Eindhoven (de passant) schuift met hun koffer bij ons even op het terras om een plan de campagne te maken onder het genot van wat kleins. Ze ‘spotten’ de locals en raken geïnspireerd. Ze besluiten bij ons waar ze de rest van hun ‘weekendje weg’ willen vertoeven. Wij tippen ze! Jong, nieuw, lekker en gezellig? Bezoek dan Luzt en daarna de Thomas of Vooruitgang. Gewoon bieren met een balleke? Ga dan eens proeven bij Van Moll of Proeflokaal de Gaper.

Ze lijken degelijk, oud, vergane glorie…

Maar hebben dus al jaar en dag een belangrijke functie als het gaat om gasten ontvangen en verleiden in Eindhoven. Ook werken ze het liefst met lokale ambachtsmakers. Houben is dé worstenbrood maker en Godfried de Vocht voor ons dé bakker. Hun producten serveren wij met trots aan passanten. Het is een mooi verhaal en gewoon een kei lekker broodje. Niet moeilijker maken wat makkelijk kan. 

Samen sterk! Iets met hekken…

Ja je leest het goed; hekken en niet hacken. Hier komt jong en oud samen, pensionado zonder socials en millenial die erop los swiped en tagt. Ook qua ondernemers op de Markt is de samenkomst hierin uniek. Maar we werken samen! Ook het team van Robert en chef Danny staat graag paraat om Eindhovens meest besproken hekwerken een upgrade te geven. Ze bouwen nu samen de hekken op de markt, en daar komt geen whizzkid-hack techniek aan te pas. Gewoon met de blote handjes, bouwen en zorgen dat we klaar zijn als alles open mag.

Wat is het plan als je open gaat?

“We bouwen! Gestaag, want we willen echt proberen de tradities in ere te houden. Henk Willemse was mijn voorganger en heeft de boel hier 29 jaar en 8 maanden bestierd. Hij is een gigantisch geliefd mens en vakman. Hij heeft de toon gezet, heeft Eindhoven en deze onderneming culinaire en gastvrije diensten bewezen en mag simpelweg niet worden vergeten. Ik ben wat jonger en probeer me te mengen in de mogelijkheden die deze tijden onze bieden. Zo passen we de website aan en hebben we Eindhovens Rondje uitgenodigd. We staan open voor samenwerkingen. Ik sta open voor vernieuwing.”

“Ik neem de tijd om de ‘very old school’ draaiboeken te vernieuwen, de schoonmaaklijsten aan te passen naar al de nieuwe apparatuur die er inmiddels staat, om me te mengen tussen de ondernemers op de markt die er al jaar en dag zitten, om te connecten en de brug tussen oud en nieuw te bouwen. Maar dus wel altijd de historie en authenticiteit van De Carrousel hoog in het vaandel.”

Carrousel in een notendop

  • Al meer dan 20 jaar een begrip in Eindhoven.
  • Eetcafé met een rijke geschiedenis en toe aan vernieuwing, zonder de geschiedenis overboord te gooien.
  • Met op de eerste verdieping een restaurant met balkon met “Markt zicht” en daarboven een hotel met maar liefst 60 kamers (!). Daarover later meer.
  • Het terras beneden is dé ‘mensen-kijken’ hotspot midden in de stad.
  • In het weekend verkopen ze buiten DIY stroopwafels. Kei leuk voor kids.
  • Ze houden van quizzen! Met meer dan 100 deelnemers hielden ze elke donderdagavond International Quiz Night.
  • Ze bieden wekelijks een heerlijk toegankelijk Take away menu!

Ben je geïnteresseerd in vernieuwing en achtergrondverhalen? Dan is Clubhouse jouw nieuwe favoriete platform. Wij schoven laatst aan in een ‘room’ en schreven erover.

You May Also Like