Gastblog by Jill Lauret

Met een achtergrond in de horeca, van cocktailbar tot sterrenzaak, startte Jill Lauret na haar opleidingen communicatie en taal- en cultuurwetenschappen als freelance professional. Het dienblad werd ingeruild voor pen en computer. Waar het ook maar kan worden deze twee op smakelijke wijze gecombineerd. Jill werkt, onder de naam CuliCultuur.Com, o.a. als culinair adviseur, restaurantrecensent en eventmanager.

Op de vooravond van de Michelin-sterrenregen werden op 12 januari 2020 de Bib Gourmand selectie van de Michelingids Nederland 2020 in het zonnetje gezet. Jill Lauret van CuliCultuur.Com mocht namens Eindhovens Rondje aanschuiven aan een van de 50 (!) tafels met maar liefst 500 gasten in het Okura Hotel in Amsterdam.

Op deze bijzondere avond werden de gasten verwend door Bib Gourmand chefs Erik Hermans (Limonadefabriek), Adrian Zarzo (Valenzia by Zarzo), Han Ji (Umami by Han) en Daniël Damen (Serre in Okura Hotel Amsterdam) met een exclusief viergangenmenu met wijnarrangement.

Tof hoor, zul je wellicht denken, maar wat is een Bib Gourmand eigenlijk precies?

Een halve Michelinster? Nee, dat is het niet. Maar we snappen de gedachte. Zowel de Michelinster als de Bib Gourmand worden namelijk uitgereikt door én staan in een rood gidsje van Michelin. Maar, de eisen voor een Bib Gourmand zijn wel echt heel anders dan bij een Michelinster.

Sinds 1955 beloont de jury van Michelin ook restaurants die uitzonderlijk goed eten serveren tegen acceptabele prijzen. Die restaurants krijgen het label Bib Gourmand. Deze restaurants moeten een menu aanbieden onder 39 euro. Bib, afgeleid van Bibendum, was de koosnaam van het Michelinmannetje.

Goed eten tegen een acceptabele prijs

Goed eten tegen een acceptabele prijs betekent concreet dat er een driegangen keuzemenu aangeboden moet worden, bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert, met een minimale keuze uit twee gerechten per gang. Dat menu moet binnen een vaste prijsklasse vallen van maximaal 39 euro. Dit mag geen aanbieding of actieprijs zijn, dat betekent dat dit menu altijd voor dezelfde prijs te bestellen moet zijn. Ja, ook in het weekend.

Zo weet je dus altijd zeker dat een restaurants met een Bib supergoede value for money is. Handig dus om dat in het oog te houden als je een restaurant zoekt voor een avondje eten op niveau, maar wel met een vriendelijk voor je portemonnee.

Brabantse en Eindhovense Bib’s 

Vier Brabantse restaurants zijn donderdag beloond met een Bib Gourmand. Het gaat om DOYY in Eindhoven, DiVino in Hapert, La Fleurie in Oirschot en Boompjes in Overloon. In totaal zijn daarmee nu achttien zaken in onze provincie in bezit van de prestigieuze onderscheiding. In Eindhoven komt het totaal daarmee op drie, namelijk Umami by Han, DOYY en Valenzia by Zarzo.

Michelin 2020

Vandaag, op 13 januari, werden de sterren voor 2020 uitgereikt. Ook op dat podium schitterde Cas Pikaar van Doyy. Na het ontvangen van de Bib werd hij vandaag door Michelin onderscheiden met de ‘Young Chef Award’. Wat een topprestatie!

Michelin had verder acht nieuwe eensterrenrestaurants in petto. Vier van deze restaurants komen uit Brabant, namelijk Eden in Valkenswaard, Versaen in Ravenstein, Noble Kitchen in Cromvoirt en Zout & Citroen in Oosterhout. Alle twee- en driesterrenrestaurants hebben hun sterren behouden.

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *