If not now, then when?

“De fooddesigners van deze tijd zien eten niet alleen als materiaal, maar als onderwerp, medicijn en verbinder”

En laat Jill Lauret van CuliCultuur.Com hier nu weer een te gekke tip top lijst voor de Dutch Design Week’19 over geschreven hebben….

Gastblog by Jill Lauret

Met een achtergrond in de horeca, van cocktailbar tot sterrenzaak, startte Jill Lauret na haar opleidingen communicatie en taal- en cultuurwetenschappen als freelance professional. Het dienblad werd ingeruild voor pen en computer. Waar het ook maar kan worden deze twee op smakelijke wijze gecombineerd. Jill werkt, onder de naam CuliCultuur.Com, o.a. als culinair adviseur, restaurantrecensent en eventmanager. 

Door haar ervaring in de cultuur- en designsector (o.a. DDW, FoodUp!, WeAreFood), heeft zij een bijzondere interesse voor fooddesign. En ja, Jill is ook gastblogger voor Eindhovens Rondje, lucky us! Net zoals vorige jaar blikt zij vooruit op de Dutch Design Week, waar food design een hot topic is.

Meer food(design) nieuws, veelal van Brabantse grond, is het hele jaar door te vinden op Jill’s Insta account.

Herken je het? Ben jij ook steeds bewuster met eten bezig? 

Stel je jezelf ook steeds vaker vragen zoals ‘waar komt dit product vandaan’ of ‘wat betekent mijn eetgedrag voor het milieu?’ De consument van vandaag is steeds meer betrokken bij voeding en voedselindustrie.

Tegelijkertijd verleggen mensen ook hun grenzen steeds verder. Ze durven te gaan voor het onbekende en verkennen nieuwe smaken. Deze groeiende interesse en groeiende bewustwording zie je ook terug in het werk van food designers. Zij zien eten niet alleen als materiaal, maar als onderwerp, medicijn en verbinder. En zij vinden in voedsel een antwoord op maatschappelijke en sociale vraagstukken en een oplossing voor de groeiende milieuproblemen.

Tijdens de DDW ontdek je de talenten van de toekomst. Wil je het zelf zien, proeven, ruiken en voelen? Smaakvol snacken en tegelijk de laatste trends en ontdekkingen op het gebied van food design ontdekken? Zet deze hotspots dan op je shortlist voor je bezoek aan de DDW.

Vegandel food contest eindhoven
Frikandellencontest – Beerze

We beginnen de top 10 met de leukste (en onder ons gezegd, wellicht ook de lekkerste) tip. Ook dit jaar strijden ontwerpers, koks, kunstenaars, frikandel-aficionado’s en aanverwanten tijdens de DDW om de felbegeerde Wim Langenhoff trofee bij de frikandel contest van Beerze.

Het doel van de frikandel contest? De frikandel hoger op de culinaire ladder te krijgen. Ze werken elk jaar met een thema als kader voor de frikandel creaties. Het thema dit jaar? Liberté, égalité, fraternité, frikandelé. Jasper van Beerze licht het even toe: “Sinds de Franse revolutie van 1789 zijn we als maatschappij op zoek naar meer vrijheid (liberté), gelijkheid (égalité) en broederschap (fraternité). De meest ingewikkelde vraagstukken vragen echter om een nieuwe, alliërende kernwaarde, namelijk de frikandelé.”
Dit jaar kun je gaan contesten op Sectie-C. Noteer 21 oktober in je agenda, bereid je voor in een friettent naar keuze en laat jouw frikandelcreatie proeven tijdens de DDW.

Waar? Sectie-C
Wanneer? 21 oktober
Info: www.beerze.com

Ps. vorig jaar won het culinaire toptalent Taks Yuen van Mei Wah Eindhoven en Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve** zit in de jury. Dus de lat ligt hooooooggg!

Frietje precies – FoodUp! Brabant

Het Frietje Precies is een frietje van aardappel, bataat en pastinaak. Honderd procent bodemvriendelijk en uit strokenteelt van gewassen en bloemen, waar dus ook insecten voedsel en een thuis vinden.

Op het voor iedereen vrij toegankelijke foodcourt op het Ketelhuisplein zal Frietje Precies tijdens de DDW voor het eerst te koop zijn. Friet waar de Brabantse boer, de Brabantse bodem en de Brabander zelf blij van worden! Friet eten en tegelijk de bodem verbeteren? Dat kan!

Frietje Precies wordt verbouwd op een kleurrijke akker waar verschillende gewassen en bloemen elkaar in stroken afwisselen. Hij wordt bodemvriendelijk en met grote precisie geteeld door gebruik te maken van robots, drones, sensoren en heel veel data.

De combinatie van precisietechnologie en strokenteelt leidt tot een nieuwe, natuurinclusieve landbouwmethode. Deze kan toe met veel minder gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en water, terwijl de opbrengsten en bodemkwaliteit verbeteren. In september/oktober kwamen de eerste precisiefrietjes van het land, voor exclusieve verkoop op de Dutch Design Week.
Waar? Ketelhuisplein
Open: dagelijks, 11.00 – 18.00 uur
Info: https://www.foodupbrabant.nl/lic/frietje-precies/

What the food – Suzan Hijink

Biologisch, vegan, ambachtelijk, bonus, suikervrij of slavenvrij. Snap jij nog wat je moet kopen in de supermarkt? Met zoveel tegenstrijdige informatie over eten en de wetenschap dat alle keuzes die je maakt direct invloed hebben op je gezondheid, het milieu en dierenwelzijn.

Susan: “Ik begrijp het niet en heb het gevoel te verdwalen in een doolhof van desinformatie. Het liefst wil ik gezond en lekker eten, dat tegelijkertijd goed is voor het milieu, dierenwelzijn en mijn portemonnee. Maar eenmaal in de supermarkt word ik overspoeld door keurmerken, acties en verleidingen. Eerst leg ik de scharreleitjes in mijn mandje, maar even later verwissel ik ze toch voor de biologische variant. Best wel prijzig, en wie zegt dat deze moederkippen een goed leven krijgen? Ook over fairtrade chocolade, ambachtelijke speltbroden en light sapjes begin ik te twijfelen. Ik lees tegenstrijdige informatie en weet niet meer wat ik moet geloven. Ik geloof dat we toe zijn aan minder keuzestress, zodat we gezond verder kunnen leven. Waar liggen de avocado’s? Waar is de nooduitgang?”

Waar? Design Perron, Fuutlaan
Open: Dagelijks 11.00 – 18.00 uur
Info: http://suzanhijink.nl/ux-portfolio/what-the-food/

Krék – Bierbrigadier

Zes ontwerpers hebben zich laten inspireren door de ‘suggestie van smaak’. Speciaal voor de DDW is er bier gebrouwen en aan de hand van de smaakomschrijving hebben de ontwerpers volledig vrij de etiketten van het bier ontworpen. Deze worden samen met het bier gepresenteerd bij de Bierbrigadier.

Mandy Roos, Klim van de Laarschot, Kid KURA, FLEKS, Hanneke Wetzer en Luuk&Lies hebben volledig in hun eigen stijl een etiket ontworpen voor het product. De één benaderd het project vanuit de kunst, de ander vanuit een meer grafische invalshoek. Ergens komt natuurlijk ook het product en zijn kenmerken om de hoek kijken. De enige beperking die de ontwerpers is meegegeven is dat de etiketten worden vervaardigd door RISO-druk.

Bieren! Bieren! Bieren! Kom tijdens de DDW proeven en de ontwerpen bekijken. Het bier en de RISO-drukken zijn tevens te koop.

Waar? De Bierbrigadier, Bergstraat
Open: dagelijks 11.00 – 20.00 uur
Info: https://www.facebook.com/De-Bierbrigadier

food tattoo eindhoven
Onder de Leidingstraat

Strijp-S is the place to be tijdens DDW. Klokgebouw, Ketelhuisplein, Veemgebouw… Strijp is where IT happens. En Onder de Leidingstraat is sowieso jaartje rond een favo lunch en snackplek.

En weet je wat nog bijzonderder is, tijdens DDW hebben ze naast een sapbar, waterbar, saladebar en broodjesbar een echte tattoo-bar! Jazeker, in de pop-up bar kan je tijdens de Design Week een blijvende souvenir laten zetten! De tatoeëerder bepaalt… Dagelijks beperkte keuze. Take it, or leave it!

Als dat je net iets te spannend is, kun je hier ook voor de ‘safe way’ gaan en diverse drankjes bestellen die gebrouwen zijn met kruiden en specerijen, zoals de botanical biertjes van Lowlander en cocktails van Ketel1 en Springbay Drinks. Voor de non alcoholics zijn er mocktails van Soof Drinks met niets dan fruit, groente en kruiden en Earth Water. En dat alles onder de muzikale ondersteuning van niemand minder van DJ IbizaSpirit.

Geef je ogen zeker ook de kost want de ruimte is ingericht door Studio Lime, volgens de principes van Biophilic Design

Let op, de pop-up is links náást de reguliere Onder de Leidingstraat-zaak, op nummer 43
Open: dagelijks 16.00 – 20.00 uur
Info: www.onderdeleidingstraat.nl

elephant in the room food design eindhoven

Elephant in the room

17 studenten van de Keramiek Minor van de Design Academy ontwierpen elk een servies voor een vijf-gangen diner. Tijdens de Dutch Design Week dekken zij hier een tafel mee in Beeldenstorm (NRE-terrein).

De serviezen zullen niet alleen gebruikt worden om van te eten. De objecten zijn bedoeld om een gesprek op gang te brengen over uiteenlopende onderwerpen, die normaal in stilte blijven. Onderwerpen waar niemand over spreekt, maar waar we het allemaal over zouden moeten hebben. Van een hartverscheurende verhaal van een sterrenchef tot aan een Koreaanse sprookje. Ieder perspectief streeft ernaar je de ogen te openen voor de Olifant in de kamer. Om verder te kijken dan je eigen horizon, op weg naar een heel nieuw paradigma. In een veelvoud van radicaal unieke perspectieven vind je in iedere keramische set een fascinerend persoonlijk verhaal en een materiaal-experiment.

De expositie toont een selectie van experimenten: zowel successen als mislukkingen, die de intenties en fascinaties van iedere student laten zien. Ieder project wordt vergezeld door een glazen object dat het verlangen naar de grenzen van wat fysiek mogelijk is tart door middel van gipsen mallen en combinaties van materialen.

Dinertip! De expositie wordt afgesloten met een serie Thaise diners georganiseerd door de studenten in samenwerking met Waew Food Programme

Waar? Beeldenstorm/daglicht
Open: dagelijks 11.00 – 18.00 uur
Info: https://www.ddw.nl/nl/programma/2186/elephant-in-the-room


kei black stationsplein eindhoven
Kei Black Café

Begin óf eindig je DDW-dag bij het pop-up Kei Black Café op het Stationsplein. Of allebei natuurlijk. Verwacht programmering van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, ingevuld door designers, kunstenaars, muzikanten, DJ’s en meer. Naast heerlijke koffie én koude biertjes van Coffeelab UC, biedt het café informatie over DDW én natuurlijk heel veel Kei Black.

Oh, wat dat is, Kei Black? Het Kei Black Café is een initiatief vanuit het merk Kei Black, de officiële Eindhoven kledingcollectie.

Waar? Eindhoven Brandstore (oude VVV)
Info: www.keiblack.com
Open:
Za/woe: 9.30 – 20.00
Do: 9.30 – 02.00
Vr: 9.30 – 20.00
Za: 9.30 – 02.00
Zo: 9.30 – 19.00

agri eindhoven
Agri meets design – Sectie-C

Ben jij ontwerper of een andere professional werkzaam in de agrifood of creatieve industrie? Boer of beleidsmaker? Kom dan langs bij STUDIO Agri meets Design tijdens de DDW.

Agri meets Design bestaat in 2019 zeven jaar. Tijdens de DDW blikken ze terug op jaren van praktijkervaringen, waarin tientallen boeren en ontwerpers samenwerkten aan vernieuwingen in de landbouw. Dit rijke netwerk van kennis en ervaringen komt nu voor het eerst actief samen en presenteren ze in een nieuwe vorm: STUDIO Agri meets Design.

In de STUDIO kan je een kijkje achter de schermen nemen en de samenwerkingen tussen de agrifoodsector en de creatieve industrie zelf ervaren. De STUDIO is een werk- en ontmoetingsplek waar verbinding, samenwerking en verdieping centraal staan. STUDIO Agri meets Design is dit jaar te vinden op een nieuwe plek! Ze verhuizen van het Ketelhuisplein naar de creatieve broedplaats Sectie-C.

Ben jij zelf ontwerper, boer, beleidsmaker of andere professional in de agrifood of creatieve industrie? En wil je meer weten over de mogelijkheden voor een samenwerking? Kom dan zeker even langs! De hele week zit Agri meets Design klaar om met jou om de tafel te gaan.

Waar? Hal C, Sectie-C
Open: dagelijks 11.00 – 20.00 uur
Info: www.agrimeetsdesign.nl

Ketelhuisplein

Op nummer 10 niet één designer of product maar een verzamelplaats voor nieuwigheden, toekomstideeën en toffe food concepten op 1 plaats. Hier kun je de hele dag door (en zónder dat je een DDW-bandje hoeft te halen) proeven, kijken, snacken en borrelen. Wat is er allemaal te doen?

  • Café CMYK

Elke dag drankjes en dansjes vanaf 17:00 uur. Elke avond wordt georganiseerd door een ander collectief, van Biki 90 (26 okt) tot Ladyboyz.de (19 okt). Maar altijd met muziek. De ideale plek om rond te hangen, iets te drinken en de perfecte opmaat naar de uitvoeringen van DDW Music.

  • Bieterbal

Als alternatief voor de traditionele bitterbal, ontwikkelde chefkok Jonathan Karpathios, een vegetarische snack: de Bieterbal, een bitterbal, op basis van biet.

  • Botanic Bites

Eindelijk, hier is Meaty Fungi! Een puur plantaardig product, sappig, goede bite, natuurlijk en allergeen vrij. Ze maken draadjes, stukjes en gehakt. Botanic Bites maakt hoge kwaliteit, natuurlijke vleesvervangers van producten die anders weggegooid zouden worden. Verantwoord maar vooral erg lekker!

  • DailyDog

De mannen van Daily Dog bakken, stoven en pruttelen tot ze erbij neervallen. Meestal met lokale, biologische producten gemaakt, overtuigt de pure smaak van zelfgemaakt altijd. De liefde en passie van DailyDog doen de rest.

Don’t forget to use our hashtag! 

Maak je tijdens de DDW nou echt te gekke food-design foto’s en wil je die graag delen?
Gebruik dan de hashtag #eindhovensrondje. Misschien komt jouw foto dan wel terug in onze stories op Instagram.

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published.