Gastblog by Jill Lauret

Met een achtergrond in de horeca, van cocktailbar tot sterrenzaak, startte Jill Lauret na haar opleidingen communicatie en taal- en cultuurwetenschappen als freelance professional. Het dienblad werd ingeruild voor pen en computer. Waar het ook maar kan worden deze twee op smakelijke wijze gecombineerd. Jill werkt, onder de naam
CuliCultuur.Com, o.a. als culinair adviseur, restaurantrecensent en eventmanager.

Door haar ervaring in de cultuur- en designsector (o.a. DDW, FoodUp!, WeAreFood), heeft zij een bijzondere interesse voor fooddesign. En ja, Jill is ook gastblogger voor Eindhovens Rondje, lucky us! Net zoals vorige jaar blikt zij vooruit op de Dutch Design Week, waar food design een hot topic is.

Meer food(design) nieuws, veelal van Brabantse grond, is het hele jaar door te vinden op Jill’s Insta account.

Aftellen maar! Nog een paar dagen te gaan tot de Dutch Design Week 2019 losbarst. 19/27 oktober, 2600 designers, 110 verschillende locaties en meer dan 350.000 bezoekers. Ben jij erbij?

Omdat je tijdens de DDW vaak behoorlijke afstanden moet afleggen en niet alleen je geest gevoed hoeft te worden, is het heel belangrijk om regelmatig te pauzeren met een lekker hapje. En dat doe je het liefst in design-stijl natuurlijk. Tijdens DDW poppen door de hele stad bijzondere, conceptuele en zeer smakelijke unieke dinermogelijkheden op. Van diner middenin een atelier tot kip-met-wijn verorberen met je handen. Van sensueel smullen tot laatste-avondmaalervaring. Voor ieder wat wils! Maar let op, wees er snel bij want vaak zijn de plaatsen beperkt.

Vandaag de top 10 diner- en lunchlocaties, zodat je nog snel jouw stoel kunt reserveren. In geheel willekeurige volgorde! Uitgebreidere informatie over alle locaties is dagelijks te vinden op Jill’s instagram.

Ps. Volgende week volgt de top 10 fooddesign-tips, met de meest bijzondere foodconcepten die je zeker op je must-see-and-must-visit-lijstje moet toevoegen.

DDW Eindhoven

 1. Last supper – Watershed

Schuif na een drukke dag DDW-en aan voor een bijzonder diner: Last Supper, van performance artist Emma Miriam Berentsen en literaire organisatie Watershed. Met jouw favoriete laatste avondmaal als startpunt. Zware kost, maar toch licht verteerbaar.

Als een van de twaalf gasten aan tafel geef je vooraf door wat je favoriete laatste maaltijd zou zijn. De koks van Chef aan Huis bereiden vervolgens een bijzonder diner van twaalf gerechten, geïnspireerd door die informatie. Tijdens het eten leidt Miriam een collectief gesprek, over de rol die dood en sterfelijkheid spelen in ons leven.

De locatie is het TAC (Temporary Art Centre), Last Supper is daar onderdeel van een breder programma onder de naam ‘What a time to be alive’. Op zaterdag 26 oktober organiseert Watershed in het Parktheater de literaire en muzikale avond Hallo Dood! met o.a. Typhoon en Lucky Fonz.

4 diners met 12 seats
22, 23, 24 en 25 oktober
TAC, Eindhoven
www.stichtingwatershed.nl

Joes en Manon

2. Hungry for sexuality – Joes + Manon

Heb jij ook zo’n trek in seksualiteit? Joes + Manon zetten seksualiteit op de menukaart. Letterlijk. Ze organiseren een reeks belevingsdiners waarin ze de normen en het gedrag rondom seksualiteit op een interactieve manier op tafel gooien.

Als dinergast kan je rekenen op een interactieve ervaring waarin het gesprek over seksualiteit op een originele en verrassend lekkere manier wordt gefaciliteerd. Taboes worden opgelepeld en stereotypen worden tot pulp gemaakt.

4 diners
24, 25, 26, 27 oktober
Baltan Labatories, Natlab
www.joesmanon.nl

the circle

3. The circle dinner – Dutch Invertuals

Om het tienjarig bestaan te vieren, heeft Dutch Invertuals haar meest favoriete designers samengebracht. Zij zijn samen op verkenning gegaan om een van de meest iconische vormen ooit opnieuw vorm te geven: de cirkel. Het ultieme symbool van eenheid, perfectie en oneindigheid.

Dutch Invertuals nodigt je uit om binnen de unieke setting van de tentoonstelling aan te schuiven aan de dinertafel. Kom genieten van een conceptueel diner, met presentaties van curator Wendy Plomp en de ontwerpers van Dutch Invertuals, verzorgd door chef Ralph Geerts van Ravanello. Maak jij de cirkel rond?

2 diners
20 en 21 oktober
Edhv studio, Fuutlaan, Eindhoven
www.dutchinvertuals.nl

4. Re-connect dinner – Club Soda & Tea Stories

Nadat je drukke DDW-dag voorbij is, neem je de tijd om te vertragen en geïnspireerd te raken … laat het eten eens écht binnenkomen. RE-connect aan tafel.

Voedsel delen, voedt ons hart en ziel. Tijdens deze diners word je uitgenodigd om weer in contact te komen met eten, samen met bijpassende drankjes en een goed verhaal. Wees speels, maak je zintuigen wakker, deel met anderen en daag je comfortzone uit. Laat het eten echt eens binnenkomen.

3 diners à 6 gangen
19 en 25 oktober bij Yksi, Strijp-S, 26 oktober in Veemgebouw
Re-connect dinner – Club Soda & Tea Stories

5. Design x Meal – Laila Creative food & Untamed dinner

Eten omvat al onze zintuigen, Laila en Untamed dinner creëren een onvergetelijke zintuiglijke reis van sfeer, zicht, gehoor, aanraking, smaak en geur. Ze nemen je mee naar een plek waar nog nooit eerder iemand is geweest. Een zeer bijzondere samenwerking tussen food en design.

Laila: ‘Food en Design verkennen samen onze sociale, ethische en comfortnormen. Voor ons, als ontwerpers, is het een interessant medium om te experimenteren met zintuigen en sociale normen, om te spelen met de vastgestelde grenzen. Om te zien waar de grenzen liggen en om te laten zien hoeveel meer het gebaseerd kan zijn op de communicatie tussen de gasten, maken zij het evenement met hun interactie. We leggen een verband tussen eten en design, maar ook tussen mensen. We willen de grenzen doorbreken, verrassen, provoceren en inspireren.’

3 diners
23, 24 en 25 oktober
Strijp T-Q

Coq au vin
6. Coq au vin – Wallstreet

Wall Street hangt de gebraden haan uit met bistromenu Coq Au Vin. Flamboyant, rijk van kleur, maar betaalbaar ongedwongen. Alles lekker vers zelfgemaakt. Haan, mosselen, stoof, kaas… En veel groenten natuurlijk.

Voel je vooral geen vreemde haan op het erf, maar ben er als de kippen bij. Er is genoeg zo lang de voorraad strekt.

Dagelijks vanaf 15.00 uur, keuken open van 17.00 tot 22.00 uur
Wallstreet, Stadhuisplein

7. Evolution of the omnivore – The Eatelier & Pippens

Vorig jaar hebben we dik zitten genieten tijdens het eerste duo-diner van Katinka en Pepijn, 28 grams of Happiness. Dit jaar nemen ze je mee in de zoektocht naar de perfecte maaltijd in deze fastfood-wereld en experimenteren ze met het ‘dieet van de omnivoor.’

Welk effect hebben de stijgende temperaturen op de productie van chocolade? Wat zou er gebeuren als we de invasieve soorten op het menu zetten? Is de tomaat die we in de supermarkt vinden een geavanceerd stukje technologie of is het nog steeds een stukje natuur? En kan een plant een merk worden? Kan ik de prestaties van mijn hersenen hacken door mijn lunch? Kan fastfood naar mijn smaak worden gepersonaliseerd? Of kan eten mijn medicijn worden? Kunnen we onze problemen, letterlijk, opeten? En hoe zal dat smaken? Wat is de perfecte maaltijd in deze fastfood-wereld?

Door te kijken naar de komende klimaatverandering, nieuwe technologieën en gepersonaliseerde gezondheidszorg, worden deze vragen beantwoord in een eye-opening, educatieve en spannende lunch- en dinerervaring.

9 lunches à 12 gangen, 9 diners à 18 gangen
19 t/m 27 oktober, dagelijks
The Table by Pippens

Sectie C
8. Atelier dinners Sectie-C

Hoe dineren wij in het jaar 2050? In vier verschillende ateliers host Eylien Lommen van LEF (Lets Explore Food) elke dag lunches en diners uit de toekomst. Tussen de zaagtafels, lasapparaten en boren kunnen groepen van tussen de 15 en 30 personen een ware eetbeleving meemaken.

Tijdens de maaltijd word je door middel van koptelefoons zintuigelijk meegenomen in een hypothetische toekomst van het eten. Het eten, de drankjes, de hele ervaring wordt op futuristische wijze gebracht. Pakt het dystopisch, utopisch of nostalgisch uit?

19, 24 en 26 oktober – Studio Daniel Costa
20, 23 en 25 oktober – Bart Joachim van Uden
21 en 27 oktober – Enlightens / Mies Loogman
22 oktober – The Love Bird Company / Ronald Sponsolee

9 lunches, 9 diners
19 t/m 27 oktober, dagelijks
Diverse ateliers Sectie-C

Sergio Herman

9. Sergio Herman & Piet Hein Eek

Eten met Sergio Herman bij Piet Hein Eek? Jazeker! Dit jaar niet tussen de machines maar heel modern omringd door afval! Vormgeving en kunst gemaakt van wat normaal wordt weggegooid. Net als vorig jaar beginnen ze aan een avontuur zonder te weten hoe het gaat eindigen. Maar nu weten ze dat het vorig jaar onvergetelijk was.

Piet: ‘Eten bij en met Sergio Herman met bijna 100 man aan één lange tafel in onze werkplaats is best bijzonder. Ik ga u niet vermoeien met hoe ingewikkeld het is om alleen al een plan en een soort van begroting te maken. En dan begint het pas. Van welke borden gaan we eten? Krijgen we het warm? Komen er überhaupt gasten? Krijgen we 100 stoelen op tijd gereed? Hoe zorgen we ervoor dat het een onvergetelijke avond wordt?

Het leuke van met Sergio werken is dat je je over het culinaire deel niet te veel zorgen hoeft te maken. Andersom kan het goed zijn dat Sergio hetzelfde denkt: ik maak me zorgen over het eten en de rest komt wel goed. Enfin, we maken ons beiden geen zorgen omdat we samenwerken. Maar eigenlijk is het heel erg spannend!’

3 diners à 84 couverts
18, 19 en 25 oktober
Piet Hein Eek, Strijp-R

DDW Eindhoven Fooddesign

10. Stimula Interactiva no.1

Kom proeven van Stimula Interactiva no.1., de nieuwste uitvinding van Creative Chef. Tijdens de DDW wordt de spectaculaire Werkplaatswerk-locatie op Sectie-C getransformeerd in een houten landschap en een massieve eettafel. De interactie van het kunstwerk hangt af van de beweging van de bezoekers binnenin de ruimte. Eén actie veroorzaakt een reactie. In dit revolutionaire kunstwerk worden bezoekers een essentieel onderdeel van een collectief verhaal. Een verkennend proces met een onzekere of onbekende uitkomst.

Een multi-sensorische en state-of-the-art voedselervaring in samenwerking met toonaangevend houtbedrijf FINSA .

6 lunches
19, 20, 22, 24, 26, 27 oktober
Sectie-C
www.creativechef.co

 

Volgende week volgt de top 10 fooddesign-tips, met de meest bijzondere foodconcepten die je zeker op je must-see-and-must-visit-lijstje moet toevoegen.

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published.