Maaike de Reuver is trendwatcher. Als hoofdredacteur bij inspiratie-platform  Food Inspiration  geeft ze presentaties over, doet ze onderzoek naar en schrijft ze over de laatste trends en ontwikkelingen in de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. Maaike is, als trotste inwoner van Eindhoven, gastblogger van Eindhovens Rondje. 

Gastblog by Maaike de Reuver 

Als een Italiaan genieten van het Hollandse goud  

Italië… terwijl de avondzon tintelt op je huid kijk je uit over de olijfgaarden. Het landschap vol sprookjesachtige boompjes ziet er uit als een scène uit een eeuwenoude film. Van de olijven afkomstig van die bomen wordt de olijfolie gemaakt die voor je op tafel staat. Je doopt een stukje brood in het goudkleurige vocht en voelt de olie op je tong smelten. Net als je je bedenkt dat dit het toppunt is van genieten, schenkt de ober een glas koude Pinot Grigio voor je in. Zucht… denk je… konden we in Nederland maar zo genieten van eten en drinken als in Italië.  

Moois van eigen bodem

I’ve got news for you: dat kan! Nederlandse kaas wordt jaar na jaar uitgeroepen tot de lekkerste kaas ter wereld. Hollandse groenten en aardappels staan in de top 10 van de belangrijkste exportproducten van ons land. We zijn wereldwijd zelfs nummer twee exporteur van agri-foodproducten. Het bijzondere is alleen dat we als Nederlanders zelf vaak over de charme en de kwaliteit van onze agrarische producten heen kijken. Veel te weinig beseffen we wat voor moois onze bodem voor ons produceert.  

Pop-up restaurant aan het aspergeveld

Gelukkig vinden wijnimporteur Gewald Baremans en aspergeboer en -boerin Martin en Bernie Raaijmakers dat net zo jammer als ik. Samen ontwikkelden ze pop-up restaurant ‘Asperges aan het Veld’. Het restaurant bevindt zicht letterlijk aan het aspergeveld van de Raaijmakers Hoeve in Nuenen – bijna Eindhoven ;-). Met uitzicht over het veld serveert Gewald met zijn team van diverse koks uit de regio een 3-gangenlunch of 4-gangendiner waarin hij de asperges van Martin en Bernie verwerkt. Als Hollandse food-liefhebber werd ik als ambassadeur van Eindhovens Rondje door het drietal uitgenodigd voor een aspergediner aan hun veld.  

Zo van het land op het bord 

Terwijl de laatste stralen van de lentezon mijn rug kietelen kijk ik uit over de aspergevelden. Het landschap ziet er uit alsof een hele groep mollen een wedstrijdje heeft gedaan wie de langste molshoop kan maken. Wie de winnaar is, weet ik niet. Het einde van het aspergeveld is vanuit het pop-restaurant niet zichtbaar. De bulten met ‘het witte goud’ verdwijnen achter de horizon. Om vervolgens op mijn bord weer tevoorschijn te komen, geserveerd op vier verschillende manieren. Als panna cotta, gerookt op de barbecue, in combinatie met zeebaars en gamba’s en op klassieke wijze met krieltjes, ham en ei. Elk gerecht wordt gecombineerd met een bijpassende wijn. Zucht.. denk ik.. wat heerlijk dat we in Nederland zo kunnen genieten van eten en drinken!  

Wees er snel bij 

Asperges aan het Veld: wat mij betreft een absolute aanrader! Een typisch Hollandse maar zo bijzondere plek waar je geniet van een lunch of diner waarin die simpele maar zo veelzijdige witte groentestaak de hoofdrol speelt.  

Genieten van een unieke Hollandse aspergebeleving bij Asperges aan het Veld kan nog tot en met 31 mei 2019. Reserveren kan via de website: www.aspergesaanhetveld.nl

Ook in 2020 poppen Gewald, Martin en Bernie weer op met hun aspergerestaurant. Houd de website in de gaten voor verdere details. 

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published.