Maaike de Reuver is de oprichtster van WE CANTEEN, het meest innovatieve cateringconcept van Nederland. Naast trendwatcher is zij eindredacteur bij Food Inspiration, een inspiratie-platform voor horeca-ondernemers. Daarnaast is ze mede-iniatiefnemer van Eindhovens Rondje, het online platform voor de leukste uitgaan- en dinertips van Eindhoven.

By Maaike de Reuver

Het New Yorkse The Butcher’s Daughter doet het, de Vlaamse foodinnovator Paul Florizoone doet het, de Nederlandse topchef Jacob Jan Boerma doet het, en in Eindhoven doet Restaurant Emma het: allemaal zetten zij kruiden en groenten in de spotlights.

Vanuit mijn werk voor Food Inspiration reis ik stad en land af, op zoek naar nieuwe trends en inspirerende verhalen uit de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. Met die verhalen inspireren we mensen die werkzaam zijn in de horeca, we zijn als het ware een inspiratie-infuus voor de Nederlandse horeca. Even aan het infuus en horeca Nederland bruist weer van de nieuwe ideeën.

Tijdens al die reizen voor valt het mij op dat steeds meer concepten, zowel in binnen- als buitenland, kruiden en groenten centraal zetten.

The Butcher’s Daughter noemt zichzelf een slachthuis voor groenten. Dag in dag uit genieten New Yorkers hier van een volledig vegetarisch menu. De Vlaamse Paul Florizoone ontwikkelde onlangs een plantaardig alternatief voor het omstreden foie gras. Nog dichterbij huis kookt topchef Jacob Jan Boerma veelal met ingrediënten afkomstig uit zijn eigen moestuin.

IMG_0977

Eindhoven zou Eindhoven niet zijn als er ook in onze lichtstad niet ingespeeld zou worden op deze trend waarin plant based koken centraal komt te staan.

In november  2017 opende Restaurant Emma haar deuren: een restaurant waar kruiden en groenten letterlijk in de spotlights staan. Midden in het restaurant staat een grote kas, ontwikkeld in samenwerking met Philips Lighting, waarin met behulp van led-verlichting en een automatische bewateringssysteem verschillende soorten kruiden en cressen verbouwd worden. Restaurant Emma laat daarmee zien dat authentieke, botanische ingrediënten door middel van moderne technologie dichterbij zijn dan ooit. De cressen worden hier letterlijk voor je ogen uit de kas geknipt, om ze enkele seconden later op je bord terug te vinden als garnituur.

Restaurant Emma sluit daarmee naadloos aan bij de ontwikkeling dat steeds meer consumenten enerzijds gezond(er) willen eten, en anderzijds willen weten waar hun eten vandaan komt. Binnenkort komen ze naast de kruidenkast met een eigen groentekweekkas, eveneens in samenwerking met Philips Lighting.

Ben jij zelf werkzaam in de Eindhovense horeca, of houd je van uit eten gaan in Eindhoven? Dan adviseer ik je om je binnenkort eens te laten inspireren door de botanische trendsetter van Eindhoven, Emma genaamd.

Iedere dinsdagavond organiseert Emma Testing Tuesday, een avond waarop je Emma helpt om zich verder te ontwikkelen en nieuwe gerechten te creëren. Voor €27,- geniet je op dinsdag van een verrassend 3-gangen menu, voor €35,- van een compleet 4-gangen menu.

 

 

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *