Wij ontvingen enige tijd geleden een super enthousiaste mail van Havermaud:

‘Zou het niet leuk zijn om die Eindhovense hotspots ook thuis te brengen? Inspiratie die je opdoet bij restaurants omzetten naar inspiratie in eigen keuken? Daar kan ik bij helpen! Van restaurant naar je eigen bord met Havermaud’

Een super leuk Bourgondisch & Gastvrij idee. Daar houden wij van Eindhovens Rondje wel van!
So here we go, onze eerste gastblogger trapt af.

Healthy, heerlijk en impressive: DIY!

By Havermaud

Uit eten, uren natafelen, lekkere wijn op tafel, heer-lijk. Zo kom ik het liefst ieder weekend door, maar helaas betekent dat soms ook de bodem van mijn portemonnee akelig dichtbij zien komen. Ik heb er wat op bedacht! Restofood in eigen keuken. Beter goed gejat, dan slecht bedacht toch? Als Bergen-bewoonster wip ik graag binnen bij Mangiare, om te lunchen, borrelen, te dineren of gewoon voor een potje truffelcrème. Inspiratie genoeg en vandaag deel ik de healthy versie van mijn ‘lievelings’ met jullie: Zeebaars met kreeftenjus.

Aardbeien voor een eurootje,..

Dan eerst de boodschappen.  Het is weekend, dat betekent de Woenselse Markt, i love it! Het gevoel van op vakantie zijn, maar dan in eigen stad op een random zaterdag. Als je last hebt van keuzestress, trek dan gerust tijd uit voor een bezoekje aan deze markt want fruit, groenten, vis, bloemen en zelfs tafelkleden: overal is meer dan een kraam voor! Ik koop mijn groenten bij Kadir, iet wat duur voor de markt, maar om met markttermen te spreken: ‘kwaliteitje’. De vis koop ik bij de kenner van kwaliteit en bijna buurman op de Bergen: SeaBas The Urban Fisher.

Liever lui dan moe…

Natuurlijk – alles vers en zelfgemaakt is het lekkerst – maar met een fulltime baan, boodschappen doen en ook zelf aan tafel willen met een wijntje, kies ik voor de makkelijke weg. Dit keer de jus op de liever lui dan moe manier met kreeftenfond.

Aan de slag!

Zorg dat je genoeg tijd hebt voor je voorbereiding, anders sta je ’s avonds alleen maar in de keuken en dat is niet mijn idee van een gezellig etentje. Om te beginnen met de saus: zet een (steel)pannetje op het vuur en breng de kreeftenfond aan de kook. Voeg koude boter toe en blijf goed roeren totdat de boter smelt en de saus wat inkookt. Om de jus wat dikker te maken, gebruik ik Maïzena. Pas op! Meng eerst één eetlepel Maïzena met een beetje lauw water (voorzichtig toevoegen en blijven roeren) totdat er een papje ontstaat, dit kun je toevoegen aan de kreeftensaus. And again: blijven roeren. 😉

Maak van de courgettes mooie ‘courgetti’ oftewel spaghetti van courgette met een Spirelli snijder en bewaar dit gekoeld. Steek met een vormpje uit de koolbladeren twaalf mooie rondjes en blancheer de bladeren één minuutje in kokend water.

Het echte werk!

Breng in een pan de wijn aan de kook en voeg de mosselen toe. Zorg dat ze kopje onder gaan. Je kunt extra wijn toevoegen, maar water kan natuurlijk ook. Even in de gaten houden tot de schelpen open gaan en klaar! Bak ondertussen de zeebaars op de huid in de olijfolie. Ongeduldigheid wordt gestraft, laat het echt een paar minuten bakken en beweeg de pan voorzichtig. Beweegt de vis mee? Dan kun je hem omdraaien en nog een paar minuten bakken. Zonde namelijk om de huid te beschadigen. Haal ondertussen de mosselen uit de pan en blancheer de courgetti één minuut in het kookvocht. Leg de courgetti en koolblaadjes op het bord en op ieder koolrondje een mossel. Maak het af met de zeebaars en de saus. Genieten gegarandeerd!

Wat heb je nodig (4 personen)

2 courgettes
1 groene kool
700 ml kreeftenfond
50 gr koude boter
4 zeebaarsfilets met huid
12 mosselen in schelp
250 ml witte wijn
2 el olijfolie
1 el Maïzena
Peper naar smaak

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *