Met een achtergrond in de horeca -van cocktailbar tot sterrenzaak – startte Jill Lauret na haar opleidingen communicatie en taal- en cultuurwetenschappen als freelance professional. Het dienblad werd ingeruild voor pen en computer. Waar het ook maar kan, worden deze twee op smakelijke wijze gecombineerd. Jill werkt, onder de naam CuliCultuur.Com, o.a. als culinair redacteur, restaurantrecensent en eventmanager. Door haar ervaring in de cultuur- en designsector (o.a. DDW, DesignHuis), heeft zij een bijzondere interesse voor food design.

Vandaag deel #2 van Jill’s Dutch Design Week blog: Proeven en ontdekken.

By Jill Lauret

Bewuster met eten bezig tijdens de Dutch Design Week

Iedereen is steeds bewuster met eten bezig en vragen zoals ‘Waar komt dit product vandaan of wat betekent mijn eetgedrag voor het milieu?’ worden steeds vaker gesteld. Tegelijkertijd verleggen mensen ook hun grenzen steeds verder. Ze durven te gaan voor het onbekende en verkennen nieuwe smaken. Deze interesse en groeiende bewustwording zie je ook terug in het werk van food designers. Zij zien eten niet alleen als materiaal, maar als onderwerp, medicijn en verbinder. En zij vinden in voedsel een antwoord op maatschappelijke en sociale vraagstukken en een oplossing voor de groeiende milieuproblemen.

Wil je zelf de laatste trends en ontdekkingen op het gebied van future food design zien, proeven, ruiken en voelen? Dan moeten je onderstaande food spots zeker op je lijstje zetten.

Proeven

Tip 1: BokkenBar

Heb jij vorig jaar ook Annelies’ Bokken Bouillon mogen proeven? Tijdens DDW 2017 presenteerde zij voor het eerste de Bokken Bouillon aan het grote publiek. Ruim 2500 gasten proefden en keurden het experiment. Én de stemming was positief, verder doorontwikkelen! Met de feedback van de proevers van vorig jaar heeft Annelies Hermsen het afgelopen jaar de Bokken Bouillon verfijnd, met minder zout en meer gebruik van biologische grondstoffen. Dit werd zelfs beloond met de Duurzaamheidsprijs tijdens de Amsterdam Food Pitch.

Tijdens de drukke DDW op zoek naar een opkikkertje? Kom de Bokken Bouillon proeven; puur of in de variant bok-paddenstoel of bok-pompoen. Lekker met een bokworst. Dé worstenmakers van Nederland, Brandt & Levie, verwerken het vlees van Annelies’ bouillonbokjes in hun bokworst, die je uiteraard ook in de Bokken Bar kunt proberen. Nieuwsgierig wat een fooddesigner nog meer bedenkt, ontwikkelt en bereidt? Loop dan even binnen bij Annelies, om de hoek bij Piet Hein Eek. Zij vertelt je graag alles over haar werk en inspiratie.

Locatie: Ontwerpstudio Annelies Hermsen, Strijp-R
Open: dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur

Tip 2: ZuiderZeeFood ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Het ZuiderZeeMuseum laat je proeven van Zuiderzeekoffie en Polderwafels in een pop-up koffiebar tijdens de Dutch Design Week. Deze koffie en wafels zijn een uitbreiding op het eind maart gelanceerde ZuiderzeeFood van designstudio Foodcurators. Bij de ontwikkeling van ZuiderzeeFood staat de eetcultuur uit de vroegere Zuiderzee-regio centraal. Kom proeven bij Sectie-C!

Locatie: Sectie-C
Open: dagelijks van 11.00 tot 21.00 uur

Tip 3: Aan tafel bij de boer!

Tijdens de Dutch Design Week serveert Agri meets Design drie prikkelende audioverhalen, vers van het boerenerf. Schuif bij ze aan aan tafel en laat je meenemen in de wereld van drie boeren, verteld vanuit het perspectief van drie ontwerpers. Wat valt er te ontdekken op het boerenbedrijf en op welke manier ben jij daarbij betrokken als etende mens? Tijdens een 15 minuten durende experience laten ze je luisteren, leren, ruiken en proeven en je eigen verhaal ontdekken. Praat mee over de toekomst van ons eten!

Locatie: De Kas op het Ketelhuisplein in Eindhoven
Tijdsduur: de experience duurt ca. 15 minuten en biedt steeds plaats aan 16 personen.

Tip 4: Unseen Edible – Mos als voedsel

De bevolking groeit, het klimaat wordt extremer en complete oogsten mislukken soms. Met welke alternatieven moeten we het voorspelde voedseltekort overwinnen? Naast de veel verhandelde algen en insecten hebben korstmossen ook een groot potentieel als toekomstige voedselbron. Het resistente korstmos – niet te verwarren met mos – kan zich voordoen als superfood, zich gedragen als medicijn en zelfs op Mars groeien! Korstmossen zijn organismen die bestaan uit paddenstoelen en algen. Vooral het gewone gele korstmos begint zich veel te vermenigvuldigen in de stedelijke ruimte en op het platteland. Unseen Edible stelt zich een samenleving voor waarin korstmos in het dagelijks leven gebruikt zal worden en zelfs vermenigvuldigd zal worden. In het Veem mag je proeven van korstmosbrood met diverse koude korstmoshapjes en schnaps.

Locatie: Veem, Floor 2
Open: dagelijks van 11.00 uur tot 18.00 uur

Ontdekken

Tip 5: Embassy of Food

De kern van de Embassy of Food is de tentoonstelling Edible Invisible. Hier kun je ervaren wat je niet kunt zien: microben. “In de Embassy of Food gaat het dit jaar over het onzichtbare deel van ons voedsel”, aldus eetontwerper en curator Marije Vogelzang. “Wat mij betreft noemen we deze ambassade de Micro-ambassade van Food.  Dit past ook goed bij de omvang van de ambassade dit jaar; een stuk kleiner is dan die van vorig jaar. Maar het programma is zeker niet minder interessant. We richten ons op voedsel en design en de relatie met micro-organismen. We beseffen steeds beter hoe belangrijk bijvoorbeeld bacteriën en schimmels uit de grond voor ons kunnen zijn. Daarnaast besteden we ook aandacht aan het belang van zelf je voedsel verbouwen. In de ambassade zullen we bezoekers op allerlei manieren de rol van micro-organismen in ons leven laten ervaren.”

Locatie: Witte Dame, hartje centrum
Open: dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.
Let op! Op 26 oktober om 14.00 gesloten.

Tip 6: Future Food Design Awards

Benieuwd hoe change designers, kunstenaars en foodprofessionals uit de hele wereld het huidige voedselsysteem onderzoeken, ondersteboven keren en herontwerpen? Op 26 oktober worden de Future Food Design Awards uitgereikt. Je kunt de beste inzendingen zelf bekijken in de Embassy of Food in de Witte Dame. Misschien mag je zelfs wel even proeven?

Locatie: Witte Dame, hartje centrum
Open: dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.
Let op! Op 26 oktober om 14.00 gesloten.

Tip 7: G18

Het werk van de Design Academy afstudeerders kun je bekijken tijdens G18, de Graduation Show, op het monumentale Campina-terrein aan het Eindhovense kanaal.  De Graduation Show 2018 is voor het eerst in bijna twintig jaar buiten de muren van de Design Academy Eindhoven te zien. G18 toont maar liefst 208 projecten van 185 afstudeerders. Als bezoeker word je onderdeel van deze onderzoekende omgeving waar design voortdurend wordt her-ontworpen. DAE creatief directeur Joseph Grima: “De huidige status van design heeft ons als beroepsgroep een positie gegeven waarin we een ongeëvenaarde invloed kunnen uitoefenen op onze gezamenlijke toekomst.”

Locatie: Campinaterrein
Open: dagelijks 11.00 uur tot 18.00 uur

You May Also Like

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *